Seminar Kebangsaan: Agama Sebagai Medium Memupuk Integriti dan Perpaduan Nasional

Bertugas di sini pagi ini.

Assignment yang maha awesome!

Waktu sarapan pun dah ada diskusi menarik, yang jarang dapat aku berbual tentang topiknya.

Betullah, kita kena cari kawan yang ‘berjenis’ dan ‘berjenis-jenis’.

Aku suka.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 29 Julai 2018, post ini telah menerima 45 ‘Like’, 0 ‘Share’ dan 6 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Sebenarnya tidak ada guna walau satu sen pun menulis di Facebook ini.

Sebenarnya tidak ada guna walau satu sen pun menulis di Facebook ini.

Perasan tak, punyalah ramai orang kongsi ilmu itu ini, kita baca percuma sahaja tak perlu bayar apa-apa.

Zamri Mohamad kongsi ilmu penulisan, Aizat Razak dan Arif Sukri kongsi ilmu kurus badan, Izwan Wahab kongsi ilmu bisnes, Norizan Bin Sharif kongsi ilmu eksplorasi bisnes ke Amerika…

Che Puteh Osman kongsi ilmu perubatan herba, Faiz Najmi kongsi ilmu Digital Nomad, Alimuddin Zafrullah, kongsi ilmu perniagaan digital, Zulhilmi Baha tak berhenti cerita hal takaful…

Khairul Hakimin Muhammad tak berhenti bagi resepi sedap ya robbi, Pnut Syafinaz dengan kerja-kerja Pink Squad dia, Hadri Shah dengan kritik sosial yang berkelas antarabangsa…

Mohd Syazreen Abdullah dengan kisah Al-Quran dia, Aina Wafi Ab Kadirdengan sudut pandang anak muda, Zamir Mohyedin dengan ilmu sains dia, Ayman Rashdan Wong tak henti kongsi ilmu geopolitik dunia…

Aaron Aw Teik Hong dengan lawak-lawaknya, Nik Hasyudeen dan Roslan Ab Hamid kawan baik yang mengajar kita ilmu damai walau tak sama hala, Mohd Suhaimi dengan cerita bisnesnya dengan cara rendah diri setiap masa…

Sufian Abas dengan cerita seninya, Ahmad Saifuddin Yusof dengan cerita hadith kajiannya, Syuq Tone dengan cerita Myanmayrnya, Ikram Al-Banjaribawa orang bina bisnes sampai nuuun ke Jepun sana…

Geng Puaka Bersekutu (damn apa pasai tak boleh tag ni? aku tag penguhulu puaka Andy Sulaiman jadilah..) dengan cerita hantunya, Habibol Lotfie dengan cerita bisnes telconya, Said Azlan menunjukkan kita sisi berbeza kisah pemandu teksi yang gigih berusaha…

Mahanom Mohammad dengan jerit perih kontraktor jalanannya, Khir Ariffin kini dah ada chalet bulat dalam dusun duriannya, Iera Yusoff dengan ilmu kehantuan penulisannya, Shamsuddin Kadir dengan ilmu kewangannya, Hanz Jamaludin percaya ibu-ibu boleh bersalin dengan tenang-tenang sahaja…

Aslinda Sofea AbdRahman dengan ilmu Bahasa Inggerisnya, Lutfi Lokmandengan ilmu haji dan umrahnya, Hasbul ‘Ariff dengan kisah pemasaran bisnesnya, Isma Ae Mohamad dengan kisah sahabat kita di sempadan Siam sana, Irfan Foner dengan ilmu lukis kartunnya…

Al Irfan Jani dengan ilmu storytellingnya, Safuan Borhan ajar kita tentang daging smoke yang bikin ramai orang jadi gila, Khairul Abdullah dengan isu kesantunan masyarakat kita, Khairul Hafidz Alkhair dengan ilmu kesihatannya…

Paling penting yang aku nak cerita di sini adalah dalam alam media sosial ini punyalah ramai orang yang sanggup berkorban masa, tenaga, ilmu yang mereka belajar bertahun-tahun, mereka beri sahaja dengan percuma.

Yang kau masih nak layan cerita tipu dan merapu (baca: politik) itu buat apa?

Pilihlan dengan bijak, ingatlah orang tersayang.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 29 Julai 2018, post ini telah menerima 388 ‘Like’, 102 ‘Share’ dan 58 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Hari ini hari penting buat aku.

Hari ini hari penting buat aku.

23 Julai – tarikh yang berlangsung tanpa aku sedar akan berlaku perubahan besar kepada alam ini.

Kenapa?

Kerana pada hari ini aku memilih untuk membawa hala tuju hidup yang baharu.

Satu hala tuju yang membawa kepada hidup yang lebih sejahtera.

Memulakan langkah semula walaupun sudah beratus-ratus kali gagal mencuba.

Apakah ia?

Aku umumkan kepada dunia, kau dengarlah dan percaya.

Hari ini, pada hari baik buat sekalian alam, yang membawa damai, yang menyinari sejahtera, aku sambut dengan cara sendiri untuk menunjukkan rasa syukur aku kepada-Nya dengan cara memulakan kembali misi mengurangkan berat badan.

23 Julai hingga 23 Oktober. 3 bulan yang penting untuk aku buktikan semula bahawa aku mampu hidup sihat semula. Aku boleh kembali bersukan dengan jaya dan aku kuat untuk hadapi ujian ingin makan setiap masa.

Inilah cara aku menyambut 23 Julai.

Anda bagaimana?

Ali Imran
Wartawan Awam nak menaip pun susah jari montel

*gambar waktu misi bersama team Freeletics yang berjaya turunkan 13kg dalam 90 hari.

x x x

Sehingga 3 Ogos 2018, post ini telah menerima 106 ‘Like’, 0 ‘Share’ dan 10 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini. 

Di saat ramai bertepuk tangan kerana anak boleh pakai kasut hitam ke sekolah tahun depan,

Di saat ramai bertepuk tangan kerana anak boleh pakai kasut hitam ke sekolah tahun depan,

Perkara paling penting bagi aku dalam sesi Dr. Maszlee pada hari itu adalah potensi nasib pendidikan anak secara homeschool.

Kata beliau,

“Saya secara peribadi tiada halangan tentang homeshool. Tetapi bagi pihak kementerian kita masih kena kaji.

Ini kerana demi tidak menzalimi hak anak-anak untuk belajar..”

Memahami bait-bait katanya selepas itu, aku tangkap beberapa perkara.

Yang beliau risaukan adalah kapasiti kemampuan ibu bapa menjalankan program sekolah rumah tidak sama.

Bagi ibubapa yang ada kemahiran dan kemampuan, mungkin tiada masalah.

Tetapi bagaimana kalau diberi izin (terbuka) bagaimana kalau ibubapa yang ambil opsyen sekolah rumah gagal melaksanakan tugas mereka yang sepatutnya?

Atas sebab itulah beliau dan kementerian perlu masa untuk buat kajian.

Aku betul-betul harap hal sekolah rumah akan dikaji dan diizinkan segera.

Kerana aku mahu hak aku sebagai ibubapa mendidik anak aku sendiri.

Ali Imran
Wartawan Awam Pro Sekolah Rumah

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 139 ‘Like’, 6 ‘Share’ dan 12 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini. 

“Daripada aku baca paper yang penuh dengan fitnah dan hal dunia, baik aku baca Quran dapat juga pahala.”

“Daripada aku baca paper yang penuh dengan fitnah dan hal dunia, baik aku baca Quran dapat juga pahala.”

Ini respon seorang peserta bengkel penulisan rencana yang aku anjurkan tidak lama dahulu.

Situasinya mudah – aku pesan untuk meningkatkan kualiti penulisan, perlu banyak membaca.

Baca penulisan rencana orang lain.

Teliti stail intro, cara olahan bahasa, penstruturan maklumat dan sebagainya.

Aku juga pesan, laburlah RM 1 setiap hari untuk beli akhbar bercetak. Senang nak potong artikel yang elok, tampal dalam buki skrap.

Di waktu inilah bantahan datang.

Pendapat peserta itu, menulis itu hanya berdasarkan ilham. Ia datang dari jiwa. Tiada kaitan dengan dunia di luar sana.

Bagaimana nak hadapi situasi ini? Patutkah aku beri ceramah panjang diselangi kata-kata sentap supaya dia sedar diri?

Atau pulangkan sahaja wang yurannya dan halau dia keluar dewan waktu itu juga?

Oh tidak…Wartawan Awam jauh lagi sempoi dari itu.

Jadi aku berlakulah soal jawab antara aku dengannya,

“Biasa baca Quran pukul berapa?” tanya aku.

“Tak tentu. Ikut sempat. Kadang siang kadang malam,” jawabnya.

“Mahukah kalau saya ajarkan satu teknik penyusunan waktu membaca agar anda dapat maksimalkan ganjaran akhirat sementara tidak meninggalkan urusan dunia?”

Beliau mengangguk.

“Bukakan saya surah Al-Muzzammil. Bacakan saya maksud dari ayat satu hingga empat”

Lalu beliau baca dari kaca telefon pintarnya,

“Hai orang yang berselimut. Bangunlah di malam hari kecuali sedikit. Seperduanya atau kurangilah dari seperdua itu sedikit. Atau lebih dari seperdua itu. Dan bacalah Al-Quran itu dengan perlahan-lahan.”

Lalu aku jelaskan kepada beliau, Tuan kepada alam ini sudah pun mengajar kita ilmu membaca kitabnya.

Jadi aku cadangkan kepada beliau, bacalah kitab Al-Quran untuk pengisian jiwa di waktu malam.

Kemudian baca surat khabar untuk fahami kejadian di seluruh alam pada waktu siang.

“Jangan lupa dalam Bahasa Indonesia, surat khabar dipanggil ‘koran’.

Kenapa? Kerana sama fungsinya Al-Quran, surat khabar juga memberi kita gambaran keadaan hidup manusia, keadaan alam di sekeliling kita serta membolehkan kita membeza antara hak dan batil,” sedap pula aku bersyarah.

Pada pendapat aku, dengan penyusunan seperti ini barulah seimbang sumber ilmu yang masuk ke otak.

Lagi pun, Iqra’ yang diperintahkan kepada nabi bukanlah semata-mata membaca perkataan.

Tetapi baginda diajar membaca situasi masyarakat lalu dibandingkan dengan keadaan manusia yang sepatutnya mengikut sudut pandang Yang Maha Esa.

Aku tak pasti sejauh mana beliau terima cadangan aku.

Yang penting, esoknya bila aku suruh semua orang bawa akhbar untuk tugasan, dia beli dua naskah akhbar. Satu Bahasa Melayu, satu Bahasa Inggeris.

*Mahu sertai bengkel intim penulisan rencana bulan depan? Tinggalkan alamat emel di ruang komen.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 148 ‘Like’, 9 ‘Share’ dan 18 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Setinggi-tinggi syukur atas segala ucapan tahniah, selamat dan doa kepada lebih 500 sahabat FB yang sudi meraikan ketibaan puteri kami ke dunia.

Setinggi-tinggi syukur atas segala ucapan tahniah, selamat dan doa kepada lebih 500 sahabat FB yang sudi meraikan ketibaan puteri kami ke dunia.

Baik yang menulis komen mahupun yang mengetik like, love dan wow semuanya kami sambut dengan kasih dan gembira.

Saya sudah kembali ke Kuala Lumpur, meninggalkan anak dan isteri di Ipoh.

Meninggalkan mereka kali ini adalah yang paling berat dialami. Tiga kali sebelum ini terasa seperti ini.

Satrya sudah pandai berhujah dengan Daddy. Teguh pula juga semakin petah berkata-kata.

Paling penting, ekspresi emosi mereka semakin menonjol.

Satrya mahukan layanan ‘orang dewasa’ dan ‘budak besar’ manakala Teguh baru mahu menginjak ke fasa inginkan perhatian dan penghargaan.

Meninggalkan mereka dalam keadaan ini memang sukar. Tambahan pula tumbuh kembang mereka berlaku pesat.

Dalam masa dua minggu lagi Daddy pulang bertemu, rupa mereka, sikap mereka, kematangan mereka sudah menginjak ke fasa baru.

Begitu juga si bayi. Waktu bertemu lagi nanti rupanya pasti sudah berubah. ‘Fe’el’nya juga berbeza.

Inilah saat-saat yang terpaksa dikorbankan semata-mata kerjaya.

Kalaulah boleh buat kerja ‘home-based’ sahaja!

Putera berdua suka benar tinggal di kampung. Nampak ayam, kejar (nasib baik ayam lari laju). Nampak kucing, dipeluknya sampai tak mahu lepas.

Di kampung semua orang kenal semua orang. Siapa anak siapa, kakak siapa, adik siapa…terasa selamat walaupun masih kena berjaga-jaga sentiasa.

Anak jadi berani sebab jalan ke tabika pergi balik sendiri. Hatta Satrya yang dahulu memanjang nak pegang tangan Daddy sudah pandai minta izin untuk lari balik rumah sendiri.

Kampung, dengan gerak nadi komuniti sememangnya tempat yang indah untuk didiami.

Petang hari duduk melepak di gerai simpang, orang tua-tua berkumpul di hujung kedai sembang-sembang bersama teman mengisi jiwa di hari-hari tua.

Di seberang yang satu lagi, geng baca surat khabar pula sibuk membahas isu semasa sambil naskah koran diselak muka ke muka.

Aku? Duduk jadi pemerhati setia. Sambil menghirup sup panas yang masih berasap, bikin cermin mata berwap, kabur pandangan buat seketika.

Tempat ini, damai dan menguja.

Oh ya, hidangan ini – Kuetiau Kicap namanya.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 159 ‘Like’, 1 ‘Share’ dan 12 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Sedang aku khusyuk menyelami ilmu penulisan naratif oleh Cikgu Janet Steele dari Amerika seminggu lalu, telefon berdering.

Sedang aku khusyuk menyelami ilmu penulisan naratif oleh Cikgu Janet Steele dari Amerika seminggu lalu, telefon berdering.

Melihat nama isteri tertera di layar kaca, terdetik dalam hati, “I guess, its time”.

Benar seperti dijangka, aku tinggalkan segala urusan kerja demi menumpukan perhatian kepada keberangkatan tiba ahli baru dalam keluarga kami.

Tepat pukul 2.26 pagi tanggal 11 Julai, lahirlah anak keempat kami.

Puteri pertama buat kami selepas tiga yang hadir sebelumnya semuanya berstatus hero Malaya.

Tujuh hari telah berlalu, kini tiba masa aku umumkan kehadirannya buat pengetahuan dunia.

Kurniaan besar ini kami namakan sesuai dengan doa kami kepada pemilik alam semesta.

Mengambil unsur kata dari benua Afrika, kata ‘Adia’ kami ambil sebagai pangkal nama yang membawa erti ‘hadiah yang tidak ternilai’.

Bersinarlah kamu, seperti mentari memberi unsur hidup di siang hari dan bak bulan membawa terang di waktu malam.

Wahai anak, pangkal tujuan hidup adalah untuk memberi bakti.

Curahkan ilmu, tenaga, harta, masa dan jiwa kepada alam dan isinya nescaya kau dipandang mulia di jiwa mereka.

Itulah pekerti tinggi yang dicari.

Maka atas doa buat anak ini kepada Yang Maha Esa, kami namakannya,

Adia Sinar Bhakti.

Disimpulkan permohonan kami agar beliau kelak menjadi hadiah tidak ternilai buat dunia, yang membawa sinar kebaktian di tanah mana pun yang diinjak nanti.

Ali Imran
Bapa kepada empat.
Satu di langit, tiga di bumi

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 568 ‘Like’, 1 ‘Share’ dan 216 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Perbualan pagi seorang bapa dan anak…

Sumber gambar : https://www.sciencenewsforstudents.org/…/less-brilliant… yang ambil daripada VINKIRILL/ISTOCKPHOTO

Perbualan pagi seorang bapa dan anak…

Satrya: Daddy, lebah makan madu sebab apa?

Daddy: Sebab madu itu makanan dia…

Satrya: Daddy, kenapa lebah makan madu?

Daddy: Sebab madu banyak khasiat…

Satrya: Bukan!

Daddy: Dah tu lebah makan madu sebab apa?

Satrya: Lebah makan madu sebab dia laparlah daddy….

Jenuhlah daddy fikir jawapan ilmiah bagai, rupanya jawapan paling tepat itu mudah sahaja sebenarnya.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 3 Ogos 2018, post ini telah menerima 75 ‘Like’, 1 ‘Share’ dan 5 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Sebagai wartawan, kami tidak ada jawapan kepada semua soalan yang anda tanya berkenaan perkembangan semasa.

Sebagai wartawan, kami tidak ada jawapan kepada semua soalan yang anda tanya berkenaan perkembangan semasa.

Tetapi kami juga tahu tiga perkara tentang berita iaitu mana-mana berita yang ada ciri seperti:

a. Pertuduhan (kepada individu atau organisasi atau mana-mana kelompok)

b. Too good to be true (indah sangat atau keji dan kejam sangat)

c. Tiba-tiba (biasanya melibatkan polisi kerajaan atau organisasi autoriti)

Kami akan kumam dahulu dan cari ‘the other side of story’.

Bite your tongue. For real.

Sudah terlalu banyak kerosakan yang berlaku akibat public perception yang dibina atas dasar kebencian dan persangkaan.

Jangan jadi sebahagian daripadanya.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 74 ‘Like’, 4 ‘Share’ dan 3 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.