Selepas Seminggu

 photo f75a479c-f8df-4749-ab77-beae74d1e931_zpseedd06a6.png

Prestasi kita di ranking Google selepas seminggu.

Berada di muka pertama carian.

Laman wartawanawam.wordpress.com di tempat keenam.

Artikel saya di SekolahPenulisan.com berada di mukasurat sama.

Saya ucapkan berbanyak syukur kepada Tuhan yang Maha Pemurah.

Rakan-rakan, mari kita teruskan perjalanan ini.

 

Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran

Wartawan Awam

 

Agensi Berita vs Syarikat Berita: Persamaan Dan Perbezaan

image

Selamat Pagi.

Hari ini kita bincang tentang institusi-institusi berkaitan berita yang ada di negara ini, yang juga merupakan gambaran asas terhadap struktur pemberitaan di negara-negara lain di seluruh dunia.

Topik ini dicadangkan oleh guru penulisan saya, saudara Zamri Mohammad.

Sehingga hari ini saya masih disoal orang, “Bernama ada surat khabar?” “Di mana nak baca berita daripada Bernama?” Dan kalau orang yang ada sedikit kefahaman tentang Bernama boleh jadi akan tanya “bila berita ini akan keluar di akhbar?”

Maka saya akan ulanglah jawapan yang bakal anda baca dalam artikel ini, cuma bila jelaskan dalam masa yang pendek ayat-ayatnya mestilah lebih ringkas tetapi padat.

Kita mulakan.

 

PENGENALAN

Kamus dalam talian Merriam Webster mendefinasi fungsi agensi berita dengan cara paling ringkas dan tepat.

 photo 98de1619-dbf6-44e0-9ad6-f3979b99140e_zps5508dc55.png

(Rujukan di http://www.merriam-webster.com/dictionary/news%20agency)

Terjemahan: Organisasi yang mengumpul dan memberikannya berita kepada akhbar, majalah, program-program berita televisyen dan stesen-stesen radio.

Melihat ini, cukup untuk membuat kita faham bahawa surat khabar yang kita baca setiap pagi, berita jam 8 malam yang kita tonton dan hebahan berita di radio yang kita dengar, sumbernya daripada agensi-agensi berita.

Cuba dengar berita di radio pagi ini. Pasti akan disebut ‘Sumber daripada (sebagai contoh) Bernama, Reuters dan Bloomberg)

Bila baca surat khabar, tiba-tiba di hujung artikel atau berita, ada nama agensi-agensi berita. Boleh jadi Bernama, AFP, Reuters, Bloomberg atau lain-lain nama.

Apa pula fungsi syarikat berita?

Mereka juga menjalankan fungsi mencari berita. Tidaklah semua berita dikaut daripada agensi-agensi.

Tapi ada sesetengah berita yang memang akan dirujuk kepada agensi. Akan kita sentuh sebentar lagi.

 

KENALI BERITA DARIPADA AGENSI

Agensi berita tidak punya suratkhabar sendiri. Sekurang-kurangnya, tiada yang saya tahu.

Kebanyakannya menggunakan platform laman sesawang sebagai ‘rak’ mempamer berita yang boleh diambil oleh para pelanggan untuk dimuatkan dalam akhbar/program tv/program radio mereka.

Semua akhbar utama di Malaysia, baik bercetak ataupun dalam talian adalah pelanggan perkhidmatan Bernama.

Cara nak kenal berita dari Bernama, AFP, Reuters dan sebagainya, amat mudah. Lihat sahaja di hujung artikel yang and abaca. Kredit akan diberi kepada sumber seperti contoh dalam gambar-gambar di bawah.

 photo nst28jun13_bernama_zpsbca3e531.jpg
Kredit: http://www.pestech-international.com

Ataupun lihat di mana-mana pada berita, pasti akan ada ditulis, sumber berita itu dari siapa.

 photo 7833c298-a2db-494b-bbdb-d67ace6eed4f_zpsa89d381c.png

 

AGENSI BERITA

Ada dua jenis agensi berita. Pertama, yang menjadi suara rasmi sesebuah negara dan kedua, akibat sistem yang diamalkan di negara tempat ia bertapak, lebih berorientasikan keuntungan.

Kebanyakan agensi berita yang mewakili sesebuah negara tidak menjadikan keuntungan sebagai motif utama. Boleh jadi, ia adalah satu jabatan yang dibentuk oleh sesebuah negara.

‘Cash cow’ untuk agensi berita biasanya tertumpu pada jualan berita dan gambar. Ada juga usaha lain untuk buat duit.

Agensi berita seperti Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama – www.bernama.com ) adalah contoh agensi berita yang mewakili negara. Bernama adalah sebuah badan berkanun, ditubuhkan kerajaan Malaysia melalui Akta Parlimen 1967.

Tapi jika sesuatu berita dikeluarkan Bernama, ia lebih dipercayai dan berita yang dikeluarkannya ada ‘insuran’ daripada kesalahan.

Negara-negara lain yang turut mempunyai agensi berita adalah seperti:

(Senarai agensi berita di Wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_news_agencies )

Kedua, agensi berita yang tidak berasaskan negara.

Contoh mudah yang saya boleh beri ialah AFP (http://www.afp.com/ ) dan Reuters (http://www.reuters.com/ ).

Fungsi mereka tidak jauh berbeza daripada agensi berita yang berasaskan negara cuma mereka tidak semestinya mewakili suara negara asal mereka (dalam kes ini, AFP dari Perancis dan Reuters dari England kerana ia bersifat ‘self-sustained’.

Ia bermotifkan keuntungan melalui penjualan berita, langganan, iklan, dan sebagainya.

Tidak jauh beza dengan syarikat berita tapi sebab berita keluaran mereka digunapakai banyak pihak, maka mereka bertaraf agensi juga.

 

SYARIKAT BERITA

Motif utama sesebuah syarikat berita ialah keuntungan atau menyampaikan sesuatu mesej berdasarkan kepentingan pemilik syarikat.

Mereka turut menjalankan proses mencari berita, tetapi hanya untuk kegunaan syarikat mereka sahaja.

Sebagai contoh, kumpulan The New Straits Times Press yang memiliki akhbar New Straits Times, Berita Harian, dan Harian Metro akan memastikan jualan akhbar-akhbar jenama mereka mendapat jualan yang tinggi untuk syarikat.

Perkara sama dilakukan Kumpulan Utusan yang memiliki Utusan Malaysia, Kosmo! dan Kumpulan Media Karangkraf yang memiliki Sinar Harian.

Ketiga-tiga kumpulan ini bersaing untuk mendapat jualan tertinggi. Pelbagai strategi diguna.

Persaingannya memang gila.

Akhbar-akhbar seperti Harakah, Roket dan 1Suara pula antara contoh penerbitan yang fokusnya untuk menyampai berita mengikut kepentingan pemilik syarikat.

 

KENAPA AGENSI BERITA PENTING UNTUK SYARIKAT BERITA?

Saya jelaskan melalui tiga poin utama

1. ‘Burden of blame’

Dalam sesebuah pemberitaan, perkara yang paling ditakuti ialah bila berlaku kesalahan dalam sesebuah laporan.

Ini boleh menjejaskan reputasi sesebuah syarikat berita. Nak kena siarkan ralat, dan mimpi paling ngeri seseorang editor atau wartawan ialah jika kesalahan berita itu jadi kes mahkamah.

Jadi bila ada berita yang mungkin berisiko untuk disiarkan, mungkin kerana sumber yang tidak jelas atau ada percanggahan pada sumber, berita yang dikeluarkan agensi menjadi sandaran.

Kalau pun ada kesalahan, akhbar yang menyiarnya tidak boleh dipersalahkan. Sebaliknya agensi berita yang mengeluarkan berita asal yang dipertanggung jawabkan.

Sebab itulah, di pihak agensi berita, ada berita yang dikeluarkan lambat. Puas dah berita di tv, radio dan website syarikat berita ulang berita itu tapi kami di agensi masih lagi tidak siarkannya.

Biasanya, ini berlaku bila kami sendiri tidak dapat sahkan kesahihan berita.

Terutama bila ada mengaitkan dengan kematian, memang ada masa, berita di Bernama lambat.

Nak kena pastikan, apa betulkah orang itu mati.

Sebab pernah jadi, media lain semua lapor mati, Bernama cari berita, gali sana-sini tengok-tengok si empunya diri masih bernyawa lagi.

Kadang-kadang, empunya diri itu nazak, dimasukkan ke ICU, ada yang ‘nakal’ sebarkan kata sudah meninggal dunia.

Kes terbaharu, mantan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz pun ada yang sebar konon beliau sudah ‘pergi’.

Bahaya, memang bahaya. Ia akan beri kesan emosi kepada pihak yang terlibat dan sudah tentu mencacatkan imej agensi itu sendiri

2. Akses Sumber

Ada masa, memang hanya beberapa pihak sahaja yang diberi akses kepada berita.

Contoh, waktu ketibaan jenazah korban tragedi MH17, hanya jurugambar Bernama yang dibenar masuk ke kawasan ketibaan jenazah.

Satu lagi, bila belanjawan negara nak dibentang, Bernama dapat teks Menteri Kewangan dahulu. Tapi ia akan dihadkan untuk dilihat hanya oleh pasukan yang terlibat menguruskan berita itu.

Mereka dikuarantin. Masuk dalam bilik tak boleh keluar. Makan minum akan dihantar masuk.

Sambil menteri baca teks, satu per satu berita berkenaan apa yang diumum menteri akan diterbitkan.

3. Penuhi Ruang

Ketahuilah, tidak mudah untuk memenuhkan setiap helai mukasurat dalam akhbar yang anda beli setiap hari.

Sebab itu, berita-berita daripada agensi juga membantu syarikat berita untuk memperbanyak bahan dan memperkaya pengisian tentang sesuatu isu.

Sebagai contoh, walaupun wartawan Berita Harian sudah menulis banyak berita tentang kehilangan pesawat MH370, berita daripada Bernama turut diambil dan dimuatkan dalam akhbar untuk menguatkan lagi berita-berita lain yang dimuatkan dalam isu sama.

 

BUAT PENULIS, APA YANG PENTING?

1. Tembusi akhbar sangat baik untuk bina nama dan sumber kewangan.

2. Tembusi agensi berita, sebagai orang awam, sukar sekali. Ruang yang dibuka amat kecil dan hanya untuk pihak yang dipercayai agensi sahaja.

3. Hari ini, sudah ada cara untuk mula dapatkan nama agensi, sebagai contoh Bernama. Melalui penghantaran gambar dan video ke Facebook Bernama. Sepengetahuan saya, tiada ganjaran wang, tapi kredit akan diberi kepada pemilik gambar melalui fungsi #

4. Ini amat baik untuk dimasukkan dalam profil anda.

 photo d4cf2b2f-af64-4440-9c09-b474756ba456_zps6bc7a351.png

 photo 4158d88d-eaed-4058-87be-4dd8f6b217e1_zps4970aebd.png

 

~ ~ ~

Cukup dahulu setakat ini.

Semoga bermanfaat.

Lihat.Faham.Beritakan.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Nikmati Hidup Ini. Ia Indah.

image

Selamat Pagi,

Sambil ‘pekena’ Nasi Lemak Tanglin yang terkenal, minda saya sentiasa ingat pada anda semua.

Semalam, hari ini dan esok saya turun ke lapangan, temuramah pelbagai pihak untuk artikel berkaitan bisnes dan hal banjir.

Semalam, dari awal pagi hingga lewat petang saya di lapangan. Tiba di rumah, dah letih tinggal nak tidur sahaja. Maaf ya, tiba-tiba senyap.

Dalam perjalanan ke Arkib Negara, saya teringat pada tempat ini, dahulu biasa jadi singgahan waktu kerja di MISC.

image

“LIFE IS GREAT, ENJOY IT TO THE FULLEST!”

Sebagai tukang tulis cerita tentang manusia, terlalu banyak perkara yang melintas di depan mata yang pada saya, layak untuk dijadikan berita.

Cuma sayang, pada mata saya tiada kamera. Kalau ada Google Glass, mahu sahaja saya rakam semua detik manis manusia di dunia ini.

Tadi di Jalan Istana, polis trafik bantu penunggang motorsikal yang motornya rosak.

Bukan setakat bantu tolak motor (sesiapa yang merempit tahulah cara kita tolak motor kawan guna kaki) tapi siap ada ‘patrol car’ jadi pengiringnya.

Indah. Pagi saya sudah jadi lengkap melihat tindakan ihsan sesama manusia.

image

Sampai di sini, ada pula busker yang memang hebat.

Nama kumpulannya ‘Aucustica Buskers’.

Mereka mulakan dengan instrumental, kemudian baru nyanyi lagu-lagu lama.

Ada lagu Jeffrydin. Ada juga Saloma (wanita yang nerkaca mata hitam jadi penyanyi).

Ada juga lagu Inggeris.

Ada juga lagu Cina. Tajuknya ‘Pang You’ (kawan).

Sambil makan nasi lemak sedap. Alunan muzik yang lunak. Teringat pula kisah polis trafik tadi (di sini dekat dengan Bukit Aman).

Pagi ini amat indah.

Baik, saya kena pergi dahulu. Destinasi seterusnya, Arkib Negara Malaysia.

Ali Imran
Wartawan Awam

 

Jaga-jaga Konten Portal Berita

Kejadian ini berlaku kepada saya, pagi tadi.

Bermula dengan satu link yang dikongsi rakan saya (saya tidak kongsi namanya), berita tentang CEO Air Asia X diberitakan meletak jawatan.

 

 photo 11d5ad85-1dd8-4a50-a5e7-d20420cfcef0_zpsce1406b2.png

 

 

 photo AzranResignFalseNews_zpse991fdc1.png

Dengan berat hati, saya kongsi berita ini. Sedih. Kenapa?

Sebab saya pernah menjadi rakan sepasukan Azran dalam pertandingan Ultimate Frisbee (boleh Google untuk tahu betapa cool-nya permainan ini!).

Sebaik kongsi, seorang rakan yang juga ahli pasukan sama menegur, kenapa tajuk berita yang di dinding FB tidak sama dengan tajuk berita sebenar di laman web. Saya jadi pelik.

(Malangnya saya lupa nak screenshot status itu sebab tak rancang nak buat artikel ini).

Rupa-rupanya beliau berkata benar. Bila dilihat semula, memang isi artikel ini sudah berubah. Bahkan isinya seratus-peratus terbalik daripada artikel asal.
 photo AzranResignFalseNews-2_zps2a38e21f.png
Lihat pada URL kedua-dua gambar. Tidak berbeza.

Sudah pasti saya yang sudah pun ‘share’ berita ini di dinding FB saya, rasa terkilan kerana sudahlah ia berita tidak baik melibatkan orang yang saya kenal, pautan itu membawa kepada berita lain pula.

Mungkin The Rakyat Post cuba memperbaiki berita asal yang dikeluarkannya agar bila pembaca klik pada link yang sama, berita yang terbaru dapat dilihat, berbanding berita awal dengan laporan berbeza.

Jadi, apa yang saya buat?

Inilah tindakan saya:

 photo AzranResignFalseNews-AIBOretract_zps50d6cb73.png

~ ~ ~

Apa yang boleh kita pelajari daripada kes ini?

1. Sebelum share sesuatu link, baca dahulu isi kandungannya biar sama dengan maksud sebenarnya.

2. Dalam kecanggihan teknologi semasa, kandungan berita pun boleh berubah-ubah meskipun kita sudah simpan URL rujukan. Paling selamat, simpan screenshot untuk berita sensitif/sensasi yang anda jumpa.

3. Jika berlaku kesilapan, ambil tindakan sewajarnya. Selain padam info yang salah, cuba juga war-warkan tentangnya pada rakan-rakan. Supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu.

Sekian.

Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran

Wartawan Awam

5 Topik Sedia Untuk Ditulis

 photo d0dd6d16-f8e3-4982-8973-ce25e5503a67_zps339c0c66.jpgEntah berapa ratus/ribu orang dah tulis tentang jambatan ini tapi ia tetap subjek segar penulisan bila sentuh tentang aktiviti pelancongan di negeri ini. [2014, Sabah]

 

*Aktiviti Pemanas Badan*

Sebelum kita pergi jauh, mari buat satu aktiviti.

Saya ajak anda semua untuk buka surat khabar hari ini, cari satu berita yang anda buat anda rasa macam ‘hak eleh…entah apa-apalah berita ini, benda macam ini pun nak dijadikan berita?’

~ ~ ~

Salam pagi yang indah.

Semalam kita bincang tentang 3 langkah untuk menulis berita.

Bagi saya, tiga perkara yang dibincangkan semalam iaitu rencah penting dalam berita, mudahkan bentuk penulisan untuk pembaca dan pinggirkan fahaman peribadi tidak dapat di ketepikan dalam semua bentuk penulisan.

Soalannya sekarang, mungkin yang jadi misteri bagi kebanyakan kita ialah:

“Nak tulis tentang apa?”

Haha, ini menarik. Sepanjang 24 jam kita hidup setiap hari, banyak perkara yang kita lalui, orang yang kita jumpa, situasi yang kita lihat.

Tapi yang mana sesuai dijadikan berita?

Saya jawab begini sahaja:

“Semua benda boleh dijadikan berita.”

~ ~ ~

Sebenarnya, ia bergantung kepada kita sebagai penulis. Sesuatu yang kecil, jika ada yang sudi mengangkatnya sebagai bahan berita, maka ia akan jadi sebuah berita.

Lihat makcik jual nasi lemak di tepi jalan. Pasti ada cerita tentang kegigihan beliau berniaga yang boleh anda tulis.

Atau mungkin juga tentang sambal ikan bilisnya yang amat sedap,

Atau mungkin tentang keramahannya melayan pelanggan,

Boleh jadi juga, tentang anak daranya yang cantik molek tidak segan bantu ibu bapa berniaga walaupun lulusan ijazah luar negara.

Ianya benar-benar bergantung kepada kita.

Kalau kita tertarik pada sesuatu perkara, pasti ia boleh diangkat sebagai berita.

~ ~ ~

Untuk ramai di antara kita yang mungkin tidak pernah menulis berita, saya cadangkan satu prinsip untuk anda pegang.

“Mula dengan apa yang ada di tangan”

Prinsip ini dipopularkan oleh guru-guru bidang perniagaan, membawa erti bahawa untuk memulakan perniagaan, tak perlu nak terus cari benda besar, modal besar, liabiliti besar untuk digelar usahawan.

Kalau ada Rm 50 dalam tangan sekali pun, gunalah RM 50 itu sebagai modal pemula. Dari situ, kita bergerak perlahan-lahan.

Sama juga dengan penulisan berita, mari kita mulakan dengan apa yang ada di tangan.

Jadi di bawah ini, saya senaraikan 5 kelompok subjek yang boleh anda pilih.

Ini bukan senarai yang ‘absolute’. Jika anda punya subjek lain, silakan jalan terus.

Modal di tangan saya dan modal di tangan anda, pastinya berbeza.

~ ~ ~

5 Subjek Pemula

1. Random Act Of Kindness

Tindakan orang berhati mulia yang kecil-kecil seperti orang bantu warga emas lintas jalan, orang bantu haiwan yang dalam kesengsaraan, atau perbuatan-perbuatan yang dirasakan sesuai dengan subjek ini.

2. Kejayaan/ Kisah Hidup

Perniagaan yang berjaya, usahawan kecil yang berusaha gigih, anak sekolah capai keputusan cemerlang, dan sebarang bentuk perkara yang di mata anda, sebuah kejayaan yang dicapai sesebuah organisasi atau individu.

Kisah Hidup pula serupa dengan kisah kejayaan, tapi tidak semestinya tentang kejayaan sahaja. Boleh jadi tentang datuk anda yang gigih mempertahan negara daripada penjajahan, boleh jadi juga tentang penyesalan seseorang tentang kesalahan yang pernah dilakukan.

3. Peristiwa/ Acara

Sebarang majlis seperti reunion old boys, hari keluarga, lawatan, seminar yang dilaksanakan, kempen-kempen, semuanya termasuk dalam kategori ini.

4. Trafik Jalanraya

Ia boleh jadi tentang kesesakan jalanraya, kemalangan, tanah runtuh bikin laluan terputus, dan yang sewaktu dengannya.

 Tambah nilai diri. Kalau dahulu kita jadi tukang tengok tapi sekarang kita turun lihat, dan tulis berita tentangnya.

Sangat baik jika kita ada platform hebahan setempat, seperti grup whatsapp sesama anggota kawasan kejiranan, grup motorsikal atau kereta yang sedang dalam konvoi.

5. Sukan

Sukan sekolah anak kita, atau perlawanan persahabatan antara department dalam pejabat kita dan apa-apa cerita yang sekufu dengan subjek ini, boleh dijadikan berita.

Kalau anak kita sertai (tak semestinya menang pun) acara cari gula-gula dalam tepung waktu hari keluarga pun, boleh kita tulis.

Lagi 20 tahun, anak kita akan dapat tahu berita tentang dirinya sendiri  🙂

 ~ ~ ~

Saya fikir, cukup setakat ini dahulu.

Doa saya, info yang diberi memberi manfaat, serta boleh mendorong pembaca untuk mula menulis.

 

Sampai jumpa.

 

Lihat. Faham. Beritakan.

Ali Imran

Wartawan Awam

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Butang Emosi Untuk Buat Anda Beli

rotan.transformed

Punyalah ramai yang marah dengan menteri ini.

Pendapat umum yang sempat saya lihat ialah ‘Dah macam di Sweden’, ‘Langgar perintah Allah’, ‘Perempuan kening marker pen’.

Berapa ramai yang terus terjun ke website BH untuk baca berita ini selepas baca tajuk besar?

Berapa pula yang terus bayar RM2 kepada tauke kedai sebab tertarik dengan tajuk ini?

Pandai editor yang buat ‘headline’ ini.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

 

Kredit gambar: www.bharian.com.my

3 Langkah Menulis Berita

 photo 4f1e64b5-2e8f-4e0a-91a2-9d2318689d1b_zps8fc91e33.jpg

“Jangan takut nak mula sebab belum pandai. Pelumba MotoGP pun ada masanya kena naik skuter juga” ~ Ali Imran (2014 – Grand Prix San Marino)

Mari kita mula kerja.

Pagi ini saya kongsikan tiga cara mudah untuk mula menulis berita.

Tak kiralah sepanjang atau sependek mana berita yang nak ditulis, siapa pun yang ditemuramah sebagai subjek, ini asasnya.

Ok, terus sahaja.

Pertama: Rencah Wajib Masakan

Tiga perkara wajib untuk dikutip dari lokasi berlakunya perkara yang nak diberitakan (selepas ini akan dirujuk sebagai ‘tempat kejadian’):

  1. Fakta

Gunakan prinsip soalan-soalan WH (what, where, who, when, why, how) untuk mendapatkan segala fakta perlu tentang kejadian yang berlaku.

Kayu ukur tanda semua soalan di atas terjawab ialah, bila ada orang tanya anda tentang apa yang berlaku, anda boleh cerita kepadanya dengan tepat tanpa sebarang ragu-ragu atau syak wasangka.

Lebih cantik, jika ia dapat dijelaskan mengikut tertib kronologi peristiwa, satu demi satu.

Di sinilah perlunya prinsip ‘Lihat’ dan ‘Faham’ yang cuba disemai melalui blog ini.

Untuk faham tentang sesuatu, anda perlu ‘lihat’ peristiwa itu berlaku.

‘Lihat’ tidak sentiasa bermaksud secara literal, sepasang mata anda terjojol melihat peristiwa.

Dalam kejadian seperti kemalangan di jalanraya, kebarangkalian untuk proses lihat secara literal berlaku, amat tipis.

Jadi, ‘lihat’ juga boleh berlaku macam yang anda selalu lihat dalam drama penyiasatan CSI. Anda tiba di tempat kejadian, lihat hasil atau impak daripada peristiwa yang berlaku. Dari situ, anda dapatkan maklumat daripada saksi atau ‘officer-in-charge’ menceritakan kronologi peristiwa.

Itulah proses ‘lihat’ yang anda lakukan. Barulah datang proses ‘faham’.

  1. Kata

Dapatkan kata-kata sebenar, dalam Bahasa Inggeris diistilah sebagai ‘quote’ daripada orang yang terlibat secara langsung dengan peristiwa yang berlaku.

Sumber yang layak biasanya pihak berkuasa yang menyelia peristiwa, jurucakap yang dilantik pihak penganjur acara, mangsa kejadian, atau saksi mata-kepala yang sanggup beri keterangan.

Cuba elakkan daripada guna saksi yang ‘kawan saya yang tengok tadi kata…’. Kalau saya sendiri pun, tak berani nak guna input daripada ‘saksi’ sebegini sebab jika tak kena gaya, kita yang ‘seksa’.

Sebagai wartawan, sekalipun kita pakar dalam sesuatu perkara tapi kita bukanlah orang yang ‘in-charge’ dalam peristiwa itu, pastikan topi ‘wartawan’ itu melekap atas kepala ketat-ketat.

  1. Mata

Dapatkan gambar. Supaya pembaca dapat juga melihat kejadian yang mata anda berpeluang lihat.

Kedua: Mudahkan Pembaca

Untuk mengelak daripada mengulas terlalu panjang tentang ini, saya beri tiga tips:

  1. Panjang ayat.

Setiap ayat yang ditulis, panjangnya pastikan dapat dibaca dalam satu nafas percakapan orang biasa. (Bukan macam adik berbaju yang nyanyi a..b..c..fa..so..la..ti..do.. dalam iklan Maxis 1-0)

  1. Isi setiap perenggan

Perenggan pertama cerita secara ringkas tentang kejadian yang berlaku menjawab semua soalan WH.

Perenggan kedua masukkan ‘kata @ quote’ daripada sumber.

Perenggan ketiga dan seterusnya, ikut kreativiti anda sendiri.

  1. Utamakan yang penting

Perkara paling penting di bahagian awal berita, perkara kurang penting di akhir berita. Perkara tak penting buang sahaja tak perlu masukkan dalam berita, buat semak otak pembaca.

Ketiga: Neutral Dari Fahaman Peribadi

Saya boleh jadi penyokong tegar pasukan Harimau Malaya (Auuummmm!!!) tapi bila tulis berita tentang perlawanan mereka dengan Thailand, jangan sampai pembaca dapat kesan perkara itu.

Sesebuah berita seharusnya melaporkan tentang sesuatu kejadian. Bukan mengulas bagaimana ia sepatutnya berlaku atau menyatakan sokongan atau kutukan tehadap sesuatu perkara.

Kita memberita, cerita apa yang berlaku. Pembaca yang tentukan apakah perasaan mereka selepas membaca berita itu.

Sebab itu di sebahagian potal berita atau blog, dah mula ada butang respon perasaan tentang berita yang disiarkan.

 ~ ~ ~

Ini sahaja perkongsian saya pagi ini.

Mulalah tulis berita pertama anda hari ini. Emelkan kepada saya: aliimran.mn@gmail.com atau tag saya pada berita yang anda tulis hari ini di FB.

Nanti saya beri komen.

Salam warta.

Ali Imran

Wartawan Awam

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Gajah Macam Kucing

 photo DSC_0614_zps97bd3bec.jpg

Salam Ceria!

#Flashback

2012

Bergambar dengan gajah liar di Zimbabwe.

Di sini gajah bebas berjalan merata. Macam kita lihat kucing  melata di sini, begitu juga mereka bebas hidup bersama manusia di sana.

Gajah yang ini sedang makan di tepi jalan, betul-betul sebelah pagar rumah orang.

Comel!

Berkenalan Dengan Wartawan Awam

superman_transform

Anda masih ingat filem Superman zaman Christopher Reeve?

Watak Clark Kent dan Lois Lane yang elegan bekerja di Daily Planet. Berkot sepanjang hari, hatta waktu sedang kerja di lapangan pun masih berdandan cara sama.

Suasana dalam pejabat yang sentiasa berlatar belakangkan bunyi mesin taip dipetik laju, kertas-kertas berterbangan dan suara jerit menjerit dalam pejabat.

Ini suasana tahun 1978, pada tahun filem pertama Superman dikeluarkan.

Tahun 2002, filem Spiderman diterbitkan, boleh dikatakan ini adalah filem Spiderman yang pertama diterbitkan secara ‘serius’ kerana ia kemudiannya diikuti dengan beberapa siri  filem superhero ini beberapa tahun selepasnya.

Jika Clark Kent jadi wartawan, Peter Parker pula menjadikan kerjaya jurufoto sebagai sumber pendapatan.

Senarionya tidak jauh berbeza. Pejabat Daily Bugle juga dilapik dengan bunyi papan kekunci moden untuk menghidupkan suasana. Cuma kebanyakan ‘scene’ dibuat dalam pejabat Pak Editornya, J. Jonah Jameson.

parker_jameson

Seakan satu imej skeptik dicampak kepada industri ini, Pak Jameson pun kuat menjerit juga.

Jika anda tanya adakah ini keadaan yang saya hadapi tiap hari di tempat kerja, saya jawab, tidak dan ya.

‘Tidak’ kerana dalam kebanyakan masa saya tidak berdepan dengan situasi ini.

‘Ya’ kerana ada masanya, kena juga.

~ ~ ~

Soalan yang saya nak timbulkan di sini bukan bagaimana suasana kerja di agensi berita/syarikat akhbar, tapi nak ajak lihat, kenapa kerjaya ini dijadikan sebagai landasan menghidupkan watak?

Ya, betul apa yang ada fikir.

Kerjaya sebagai wartawan memudahkan pereka cerita untuk mengaitkan watak dengan situasi-situasi yang membolehkan beliau mendapat info segera tentang keadaan masyarakat.

Jadi bila ada situasi bahaya, senanglah dia nak masuk pondok telefon dan tukar baju. (Yang saya masih tak faham logiknya. Kalau ada orang beratur nak guna telefon, perempuan pula, nampak dia buka baju seluar, kan jadi satu hal lagi? Tak pasal-pasal timbul fitnah)

Peranan ini tak boleh dilakukan dengan kerjaya lain. Jika guna kerjaya polis, tentara atau bomba berpakaian seragam sahaja sudah cukup untuk menarik perhatian orang ramai.

Kalau peranan sebagai ahli muzik, ahli perniagaan, dan lain-lain, terpaksa guna gajet atau ‘informer’ tambahan. Kacaulah penyamarannya.

Jadi kerjaya yang paling ‘pass’, bak kata rakan-rakan Indonesia saya, ialah jadi tukang liput.

Berpakaian biasa, tapi boleh menyelit ke sini sana.

Orang tak perasan, orang pun tak marah kalau banyak tanya. Kadang-kadang orang lebih suka luah perasaan kepada wartawan berbanding pihak berkuasa.

Inilah kelebihan yang dipegang para pewarta. Tapi jaga-jaga, ‘with great power, comes great responsibility’.

~ ~ ~

Tetapi keadaan sudah berubah.

Kuasa memberita bukan lagi kuasa prerogatif orang-orang yang kerja di syarikat-syarikat media sahaja.

Kuasa internet dan media sosial mengubah landskap pemberitaan. Istilah ‘satu sumber itulah yang sah’ sedikit demi sedikit hancur dimamah perkembangan zaman.

Kali pertama saya lihat modem internet ialah waktu masih di sekolah rendah. Tumpang belajar Bahasa Arab di rumahnya.

Tidak pernah saya sangka perkataan ‘internet’ yang saya dengar waktu itu, kini jadi budaya hidup masyarakat.

Tahun 1998, krisis politik negara melanda bila Tun Mahathir memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari pangkat Timbalan Perdana Menteri.

Suara dan aura kemarahan orang-orang yang menyokong Anwar sangat terasa. Sangat kuat.

Maka website-website anti-Mahathir mula menjadi popular. Antara yang terkenal ialah ‘MahaZalim’, dan ‘MahaFiraun’. Itu dua nama yang saya masih ingat.

Sejauh mana benarnya info yang disampaikan, tidaklah diketahui juga. Tapi ia cukup ‘benar’ buat mereka yang mahukan aliran berita yang berbeza.

Pada waktu inilah senario media ‘arus perdana’ dan ‘arus alternatif’ bermula secara rasminya.

Memanglah sebelum itu, akhbar-akhbar seperti Harakah sudah lama jadi lidah rasmi kepada aliran alternatif politik negara.

Tapi pada pendapat saya, inilah situasi klimaks yang membelah industri berita kepada dua.

Situasi ini terus berlarutan hinggalah ke hari ini. Saya yakin anda sendiri fahaminya.

~ ~ ~

Apa tujuan kisah-kisah ini dibawa?

Hanya satu tujuan. Mahu membincangkan peranan KITA pada hari ini.

Penyebaran c(b)erita menjadi amat mudah, terlalu banyak landasan yang boleh diguna, tapi terlalu sikit pula method untuk mengawal penularan info yang tidak berwibawa.

Lihat sahaja waktu tragedi MH370 (pray for their safety ‘till end), aplikasi whatsapp menjadi landasan pertama menyebar berita yang entah apa-apa.

Kemudian ia merebak ke laman-laman sosial, lantas ia jadi berita hangat dunia.

Tanyalah diri anda kembali, berapa kali anda dapat mesej sama daripada orang-orang berlainan?

Kesahihan berita tidak diketahui, alih-alih nak selamatkan diri, letak ‘disclaimer’ konon “copy paste dari grup sebelah”.

Jika anda ahli keluarga mangsa, adakah informasi dari pihak tak bertauliah ini membantu menenangkan suasana?

Bagaimana pula dengan situasi masyarakat? Perasan tak, situasi jadi huru-hara?

Salah menyalahkan, perang antara pahlawan papan kekunci bermula.

Pada yang nak ambil kesempatan, mulalah keluar teori itu ini, tampal gambar macam-macam semata-mata untuk tarik trafik ke portal masing-masing.

Di mana nilai kita?

~ ~ ~

Jika nak dibahas secara akademik, memang panjang nak diulas.

Tapi inilah usaha yang nak dimulakan bersama.

Kita semua ada kuasa yang besar di hujung jari. Jangan fikir besar-besar, satu mesej yang anda taip kepada insan paling rapat, hanya untuk tontonan bersama pun boleh beri impak besar kepadanya.

Kalau nak fikir cara penguatkuasaan, ketatkan hukuman, penjara semua orang yang beri idea, tulis, sebar berita yang tidak sahih, memang tak habis kerja.

Cara yang paling mudah, ialah mulakannya dengan diri kita sendiri.

Wartawan Awam adalah orang yang sanggup bersama dalam usaha ini. Usaha kecil bermula hari ini, harapnya akan diserap jadi budaya warga Malaysia dan dunia, sedikit-demi sedikit.

Seperti ulat memakan daun, usahanya kecil, perlahan-lahan tapi konsisten. Sedar sahaja, daun dah habis dimakan.

Wartawan Awam sanggup menerima semua info yang sampai kepadanya. Tapi selepas itu dia yang tapis jika ia layak untuk disebar ke dunia massa.

Wartawan Awam sanggup dianggap tidak ‘cool’ kerana tidak ‘share’ sesuatu info di dinding FB dan akaun Insta-nya, ‘until they are convinced on the validity of the news’.

Di sinilah datangnya prinsip ‘Lihat – Faham – Beritakan’.

Saya fikir, lihat sahaja pada tiga perkataan ini, anda boleh tangkap ertinya.

Tapi untuk kebaikan bersama, nanti saya kongsi tentang geng tiga serangkai ini dalam penulisan-penulisan akan datang.

 clark kent_lois lane

Sampai jumpa.

 

Ali Imran
Wartawan Awam

Kredit gambar:

http://i1.cdnds.net

https://aspectratio.files.wordpress.com

http://wolkin.com

Wartawan Dalam Diri Kita

“Kak Lopez, semalam saya tengok Pak Jackson naik motor dengan bini baru…muda lagi, bergetah!” kata Mak Britney sambil memilih ikan di pasar tani.

“Isy, kau biar betul. Mana kau tahu itu bini muda dia? Tapi rapat tak perempuan tu peluk Pak Jack? Kalau rapat, sahlah bini baru itu,” jawab Kak Lopez.

“Nak kata rapat, tak sempat nak tengok lama-lama. Nampak pun sekali lalu sahaja. Tapi mesti rapat punya, naik motor takkan renggang-renggang,” balas Mak Britney. Matanya dijegilkan sedikit.

Tak sampai 4 jam, semua ahli Persatuan Bini Peringkat Kampung Mulia Kayu sudah kecoh dengan ‘berita’ yang Pak Jackson ada isteri baharu.

Hakikatnya, tak siapa tahu sejauh mana benarnya ‘kisah’ Pak Jackson. Yang digembar-gemburkan.

~ ~ ~

Situasi ini biasa buat dalam kehidupan seharian kita. Tak kiralah di sini, Malaysia tercinta mahupun di Amerika, di Zimbabwe sekali pun, sama sahaja.

Manusia memang suka bercerita.

Cuma ramai yang tak sedar cerita apa yang dibawa, sejauh mana impak cerita yang dibawa kepada dirinya sendiri, masyarakat sekeliling, daerah tempat tinggalnya, budaya yang dijunjung – dan kepada DUNIA.

Oleh itu suka saya mulakan, dalam cerita kita, sebenarnya ada huruf ‘B’ yang sebenarnya menjadi pangkal kepada perkataan cerita.

Dalam ‘C’, ada ‘B’.

Setiap cerita yang dibawa, itu adalah berita.

Belum tentu benar, tapi sebaik sahaja si pemula cerita menyampai kepada sepasang telinga lain yang mendengar. Ia adalah berita.

~ ~ ~

Saya berpendapat, budaya menyampai berita ini amat baik. Ia perlu diteruskan. Malah ia seharusnya terus disuburkan.

Dengan cara inilah kita berkongsi ilmu kepada manusia. Inilah medan menyampai kisah generasi terdahulu kepada yang mendatang.

Cerita kita hari ini, adalah berita untuk mereka rujuk, sebagai cop mohor imej generasi sebelum mereka untuk dibuat contoh tauladan atau sempadan.

Kerana itulah, cara memberita amat penting. Implikasinya maha hebat.

~ ~ ~

Dunia hari ini, hampir semua orang boleh menulis berita. Platformnya pelbagai. Yang berFacebook, Twitter, blog, Insta, macam-macam cara.

Caranya juga pelbagai. Menulis, suara, video semuanya amat mudah pada hari ini.

Mari kita gunakan semua medium ini sebaiknya.

Jadikan ia satu medan untuk kita menyampaikan apa juga yang kita mahu dunia tahu, tapi dengan cara yang bijaksana.

Biar bila orang baca cerita kita, orang terima ia sebagai berita. Orang tahu anda bukan pejuang papan kekunci yang tiada arah tuju, semua benda anda tahu, semua benda anda nak tembak.

Dahulu, mata pena lebih tajam daripada mata pedang. Sekarang, keyboard QWERTY lebih ganas daripada bom atom.

Atau setidak-tidaknya, papan kekunci inilah yang boleh letup beberapa biji bom atom.

Tiga kata prinsip yang saya pegang setiap masa ialah lihat, faham dan beritakan.

Jika tidak penuhi ketiga-tiga tapisan ini, susah saya nak lepaskan sesebuah cerita untuk diterbitkan.

Kita akan kupas perihal tiga sekawan ini dalam post-post akan datang.

~ ~ ~

Sekarang kita sudah jelas bahawa semua kita boleh bercerita. Cuma yang tinggal jadi masalah ialah bagaimana caranya untuk memberita?

Inilah yang akan dikongsi sedikit demi sedikit di laman ini.

Saya lapor diri ke Bernama tanpa sebarang kelayakan formal dalam bidang penulisan. Saya haya pernah menulis blog dan menjadi penulis laporan program untuk kelab berbasikal yang saya sertai.

Kelayakan diploma saya ialah pengurusan perniagaan. Peringkat ijazah saya lompat masuk bidang logistik dan pengangkutan.

Bila ditanya, apa kerja saya sebelum jadi wartawan, saya jawab “jaga kapal-kapal di lautan,” sebab memang itulah kerja saya.

Selama empat tahun saya menimba ilmu sedikit demi sedikit dalam bidang penulisan rencana dan berita. Ia tidak mudah dan tidak juga susah.

Cuma perlu ada sedikit azam dan latihan.

Saya amat beruntung kerana dikelilingi orang-orang yang tak berhenti membantu setiap kali saya berdepan masalah. Bagaimana nak mula tulis, ‘angle’ berita yang macam mana nak dibuat, tatabahasa, mereka bantu setiap masa.

Saya mahu berbuat perkara sama kepada anda.

Kenapa? Adakah sebab saya ‘terra’?

Tidak. Cuma nanti bila malaikat maut jemput saya, tidak sanggup saya tutup mata dengan penyesalan kerana tidak berkongsi ilmu yang ada untuk mengubah landskap pemberitaan semasa yang agak gila.

~ ~ ~

Kenapa pilih nama ‘wartawan awam’?

Post seterusnya, saya akan cerita.

Sekian dahulu salam pembuka kata.

 
Ali Imran Mohd Noordin
Wartawan Awam
23 Januari 2015