Jaga-jaga Konten Portal Berita

Kejadian ini berlaku kepada saya, pagi tadi.

Bermula dengan satu link yang dikongsi rakan saya (saya tidak kongsi namanya), berita tentang CEO Air Asia X diberitakan meletak jawatan.

 

 photo 11d5ad85-1dd8-4a50-a5e7-d20420cfcef0_zpsce1406b2.png

 

 

 photo AzranResignFalseNews_zpse991fdc1.png

Dengan berat hati, saya kongsi berita ini. Sedih. Kenapa?

Sebab saya pernah menjadi rakan sepasukan Azran dalam pertandingan Ultimate Frisbee (boleh Google untuk tahu betapa cool-nya permainan ini!).

Sebaik kongsi, seorang rakan yang juga ahli pasukan sama menegur, kenapa tajuk berita yang di dinding FB tidak sama dengan tajuk berita sebenar di laman web. Saya jadi pelik.

(Malangnya saya lupa nak screenshot status itu sebab tak rancang nak buat artikel ini).

Rupa-rupanya beliau berkata benar. Bila dilihat semula, memang isi artikel ini sudah berubah. Bahkan isinya seratus-peratus terbalik daripada artikel asal.
 photo AzranResignFalseNews-2_zps2a38e21f.png
Lihat pada URL kedua-dua gambar. Tidak berbeza.

Sudah pasti saya yang sudah pun ‘share’ berita ini di dinding FB saya, rasa terkilan kerana sudahlah ia berita tidak baik melibatkan orang yang saya kenal, pautan itu membawa kepada berita lain pula.

Mungkin The Rakyat Post cuba memperbaiki berita asal yang dikeluarkannya agar bila pembaca klik pada link yang sama, berita yang terbaru dapat dilihat, berbanding berita awal dengan laporan berbeza.

Jadi, apa yang saya buat?

Inilah tindakan saya:

 photo AzranResignFalseNews-AIBOretract_zps50d6cb73.png

~ ~ ~

Apa yang boleh kita pelajari daripada kes ini?

1. Sebelum share sesuatu link, baca dahulu isi kandungannya biar sama dengan maksud sebenarnya.

2. Dalam kecanggihan teknologi semasa, kandungan berita pun boleh berubah-ubah meskipun kita sudah simpan URL rujukan. Paling selamat, simpan screenshot untuk berita sensitif/sensasi yang anda jumpa.

3. Jika berlaku kesilapan, ambil tindakan sewajarnya. Selain padam info yang salah, cuba juga war-warkan tentangnya pada rakan-rakan. Supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu.

Sekian.

Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran

Wartawan Awam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *