Goi Peace Foundation 2015 International Essay Contest

Quoting Mr. Letfee Ahmad of Bernama Radio:

Young people from around the world are invited to enter the 2015 International Essay Contest for Young People organised by the Goi Peace Foundation.

Celebrating the 70th anniversary of UNESCO, the theme for this year’s contest is: “BUILDING PEACE IN OUR HEARTS AND MINDS.”

The deadline for entry is June 15, 2015.

Prize winners will receive a cash award and will be invited to Japan for the award ceremony. Complete guidelines at http://www.goipeace.or.jp/eng…/activities/programs/1501.htmlG

 

Information from GOIPEACE website:

Organized by The Goi Peace Foundation

Endorsed by the Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology of Japan
Japanese National Commission for UNESCO, Japan Private High School Federation
Tokyo Metropolitan Board of Education, Japan Broadcasting Corporation, Nikkei Inc.

Supported by FELISSIMO CORPORATION

“As today’s young people are crucial for the shaping of our future, it is imperative that they are enabled to develop to their full potential. UNESCO’s objective is to help empower young people and ensure that their contributions are taken into account.

This annual essay contest is organized in an effort to harness the energy, imagination and initiative of the world’s youth in promoting a culture of peace and sustainable development. It also aims to inspire society to learn from the young minds and to think about how each of us can make a difference in the world. Marking the 70th anniversary of UNESCO, the theme of this year’s contest is “Building Peace in Our Hearts and Minds.”

THEME:

“Building Peace in Our Hearts and Minds”
UNESCO was created 70 years ago to build peace in the minds of men and women as a way to attain lasting peace in the world. What does it mean to build peace in our hearts and minds? How does it relate to the world around us? Please illustrate your ideas with your personal experience.

GUIDELINES:
1.     Essays may be submitted by anyone up to 25 years old (as of June 15, 2015) in one of the following age categories:
a) Children (ages up to 14)
b) Youth (ages 15 – 25)
2.     Essays must be 700 words or less in English, French, Spanish or German, or 1600 characters or less in Japanese, excluding essay title. Essays may be typed or printed.

3.     Essays must have a cover page indicating (1) category (Children or Youth) (2) essay title (3) your name (4) address (5) phone number (6) e-mail (7) nationality (8) age as of June 15, 2015 (9) gender (10) school name (if applicable) (11) word count.
Teachers and youth directors may submit a collection of essays from their class or group.
Please enclose a list of participants’ names, ages and the name and contact information of the submitting teacher or director.
* Entries missing any of the above information will not be considered.
* Please note that the organizer is unable to confirm receipt of essays or answer individual inquiries concerning contest results.

4.     Entries may be submitted by postal mail or online.
* IMPORTANT: To send your essay online, you must go to the online registration page at www.goipeace.or.jp and follow the required steps.

5.     Essays must be original and unpublished.

6.     Essays must be written by one person. Co-authored essays are not accepted.

7.     Copyright of the essays entered will be assigned to the organizer.

DEADLINE:     Entries must be received by June 15, 2015 (23:59 your local time)..

AWARD:     The following awards will be given in the Children’s category and Youth category respectively:
1st Prize:         Certificate and prize of 100,000 Yen (approx. US$840 as of February 2015)     … 1 entrant
2nd Prize:         Certificate and prize of 50,000 Yen (approx. US$420 as of February 2015)     … 2 entrants
3rd Prize:         Certificate and gift     … 5 entrants
Honorable Mention:         Certificate and gift     … 25 entrants

* 1st prize winners will be invited to the award ceremony in Tokyo, Japan scheduled for December 2015. (Travel expenses will be covered by the organizer.)
* Additional awards (Recognition for Effort, Best School Award, School Incentive Award) will be given if applicable.
* All prize winners will be announced by the end of October 2015 on the Goi Peace Foundation web site (www.goipeace.or.jp). Certificates and gifts will be mailed to the winners in November 2015.

PLEASE SEND YOUR ENTRIES TO:      International Essay Contest c/o The Goi Peace Foundation
1-4-5 Hirakawacho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-0093 Japan
OR Send online through www.goipeace.or.jp

* For inquiries, please contact essay@goipeace.or.jp

 

Selamat berjaya!

Ali Imran

Wartawan Awam

Kebenaran vs. Sangkaan

Selamat pagi semua.

Saya mohon maaf kerana senyap selama beberapa ketika. Masuk gua untuk bertapa buat sementara.

Pagi ini saya kongsikan perihal perbuatan berkongsi/forward/share/reblog dan sebagainya informasi yang datang melayang ke peranti pintar kita, tanpa mengesahkan dahulu tahap ‘reliability’ informasi tersebut.

Seakan sudah jadi trend pada hari ini, pelbagai pihak suka berkongsi info melalui ‘chat’ group. Boleh jadi ia di Facebook, Twitter dan boleh jadi juga menggunakan platform sembang seperti Telegram dan Whatsapp.

Antara info yang sering dikongsi ialah berkenaan hal agama, isu semasa, gosip, kesihatan, teori konspirasi, politik, tips-tips kesihatan, nombor telefon orang-orang terkenal, propaganda, dan tidak lupa juga kadang-kadang ada juga yang cerita perihal dalam kain diri sendiri.

Saya tak mahu sentuh berkenaan perkongsian informasi peribadi. Ertinya, jika anda sendiri ada tulis sesebuah mesej dan menghantarnya, saya letakkan tanggung jawab pengesahan info kepada si penulis.

Hari ini saya nak sentuh tentang perkongsian info yang melayang masuk ke peranti anda kemudian anda baca, mungkin faham, mungkin tak faham, benar atau tidak pun anda tak pasti, kemudian kerana rasa ‘tanggung jawab’ anda rantaikan ia kepada orang/grup lain/

Ini adalah satu tindakan yang AMAT bahaya.

Saya mudahkan penjelasan dalam bentuk poin.

 

1.Menjatuhkan imej individu/organisasi

Setiap perkara yang anda kongsikan, menggambarkan tahap pemikiran anda.

Jika anda kongsi hal-hal yang membina minda, maka anda adalah seorang pembina.

Jika anda kongsi hal-hal yang tahyul-mahyul, itulah diri anda.

Anda mempertaruh imej diri anda, dan jika sosok tubuh dan nama anda juga mewakili mana-mana orgnisasi, percayalah bahawa ia juga akan terpalit juga dengan imej yang anda bina.

 

2.Amaran Tuhan

Waktu saya terjun ke bidang kewartawanan, saya diberi amaran oleh sesepuh.

“Bidang ini, sebelah kaki sudah berada di neraka,” katanya.

Jadi saya tanya, bagaimana untuk mengelak dari jatuh ke dalam api yang membara.

Jawab beliau, rujuklah kitab suci Al-Quran, surah ke 17 (Al- Israa) ayat ke 36.

Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya

Saya fikir, ayat di atas menerangkan dengan jelas inti yang saya mahu sampaikan dalam poin ini.

Ini adalah prinsip asas. Buat hanya benda yang kita tahu. Yang kita tak tahu atau tak pasti, jangan buat. Tuhan akan soal kita semula nanti.

 

3.Menimbulkan persepsi situasi yang salah

Kita kongsi berita tentang MH370 tanpa tahu pun apa sebenarnya berlaku.

Ahli keluarga mangsa, sampai hari ini bergenang air mata dengan info tambahan yang tidak perlu.

Kita kongsi berita tentang situasi banjir, tanpa tahu apa sebenarnya berlaku.

Pasukan penyelamat terpaksa mengarahkan aset-aset mencari mayat yang dikatakan bergelimpangan dan tersangkut di pokok, tanpa jumpa satu mayat pun.

Kononnya si polan bin si polan masuk Islam selepas lihat magik itu dan magik ini, bila disiasat, ternyata tidak benar.

Yang tercalar ialah imej agama Islam dan para penganutnya.

Ini tidak adil buat mereka yang terlibat dalam isu ini.

Ia mungkin tidak kena pada batang hidung kita sendiri, sebab itu mudah benar kita sebar berita.

 

4.Sangkaan tidak layak mengatasi kebenaran

Ada yang sangka, konsep ‘shoot first, explain later’ adalah cara terbaik.

Kemudian bila ditegur, mereka kata, tindakan mereka itu tak salah.

“Alah, kalau ya pun berita itu tak benar, kita bersangka baik sahajalah, ini doa kita,” kata pengikut tegar fahaman ini.

Pengikut tegar yang lain pula kata “Kalau betul, macam mana?”

Saya bangkang pendapat ini.

Konsep ‘kalau’ adalah terlalu rapuh untuk dijadikan kayu sandar kepada tindakan yang boleh mendatangkan impak yang lebih besar (dalam kebanyakan masanya, impak buruk).

 

5.Contoh buruk kepada generasi akan datang

Anda mungkin rasa anda sedang/sudah melakukan sesuatu yang baik. Tapi sebenarnya tidak. Anda sedang menunjukkan kepada anak cucu anda bahawa itulah contoh dan tauladan yang anda mahu mereka ikuti.

Nanti bila anda semakin matang dalam berfikir, boleh jadi anda juga yang akan bangkit menyatakan kesalahan sesuatu fakta/cerita yang dikongsi.

Pada waktu itu, jangan terkejut jika nanti anak cucu anda akan menunding jari kembali kepada anda, menyalahkan anda kerana andalah yang mereka tiru.

 

Bagaimana mengatasi masalah ini?

1. Siasat

Jika telefon kita boleh menerima mesej Whatsapp, maksudnya ia ada sambungan internet.

Laburlah sedikit masa untuk ‘google’ informasi itu. Pilih sumber yang berkredibiliti. Bukan portal yang suka guna tajuk menarik tapi isi belum tentu benar semata-mata untuk terik trafik.

 

2. ‘Bite your tongue’

Gigit lidah, bila anda tahu apa yang anda akan cakap, tidak pasti status benarnya.

Tahan jari daripada tekan butang forward/share, jika anda masih 50-50 tentang kesahihan berita/cerita.

 

Sekian dahulu.

Ali Imran

Wartawan Awam

Perginya Nik Aziz dan Hasbullah Awang – Tugas Wartawan Awam Yang Belum Selesai

 photo nikaziz-malaysiakini_zps303c29dc.jpg

 photo hasbullahawang_zps910447b5.jpg

Datuk Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat sudah pergi meninggalkan alam dunia. Ditinggalkannya segala apa yang disayangi sepanjang hidupnya, ditangisi jutaan manusia seluruh dunia.

Saya coretkan dalam status di Facebook, pendapat saya tentang pemergian ini, pagi tadi.

 “Bagusnya kalau kata-kata pujian dan sanjungan dapat diungkap sewaktu empunya badan masih bernyawa.

Pasti negara akan damai sentiasa.”

Artikel ini sebenarnya saya nak tujukan sempena pemergian ikon media negara, Datuk Hasbullah Awang.

Tapi bila sebelah malamnya dapat berita tentang mantan Menteri Besar Kelantan ini saya fikir memang isi nukilan ini lebih cocok dengan beliau.

Kedua-dua ikon ini, Nik Aziz dan Hasbullah Awang adalah orang yang amat konsisten dan ikhlas dalam bidang yang mereka kerjakan.

Keikhlasan mereka dalam perjuangan mereka sebenarnya tidak datang dengan kata-kata sanjungan tapi yang lebih banyak diterima ialah kutukan dan cemuhan orang ramai.

Sejujurnya, mari kita ingat kembali kisah Datuk Hasbullah Awang.

Yang selalu diangkat tentang beliau ialah tentang slip of tongue dalam menyebut nama-nama pemain (yang lazimnya diikuti dengan pembetulan oleh beliau sendiri).

Tidak lupa juga, anologi-anologi beliau yang bunyi macam tak masuk akal, seperti “Rashid Sidek terbang bagaikan kupu-kupu”.

Bahkan saya sendiri pun, pernah fikir seorang diri – kenapalah beliau masih ada dalam industri ini? Sampai waktu beliau sertai Astro Arena, jujur saya katakan, saya tepuk dahi.

Tapi selepas pemergian beliau, ramai pula yang menjenamakan semula lawak-lawak ini menjadi kata-kata sanjungan.

Untuk saya, hanya selepas dapat peluang sembang dengan wartawan sukan, barulah saya faham kenapa nilai Datuk Hasbullah Awang tetap tinggi walau usianya makin lanjut, walaupun semakin ramai pengulas sukan yang muda ‘trang-tang-tang’ lahir.

Kerana cinta dan ikhlasnya cinta beliau kepada perkembangan sukan negara.

Perkara sama berlaku kepada Nik Aziz.

Umum mengetahui susuk tubuh ini menggunakan platform politik untuk menjayakan misi perjuangannya.

Harus kita fahami bersama, bahawa landasan ini sangat kejam. Sebenarnya, TERLALU kejam.

Dalam politik, unsur kebenaran bukanlah perkara utama.

Yang penting ialah memenangi undi.

Sepanjang hidup Nik Aziz, beliau perlu menghadapi semua ini untuk survival politiknya.

Pastinya seperti mana manusia lain, ada masa keputusan beliau tepat, ada masa ia sebaliknya.

Tapi apa yang lebih penting ialah laporan yang diberi kepada beliau yang ada kalanya, amat menyedihkan.

Bila sesuatu laporan ditulis untuk memenangkan satu pihak dan mengalahkan satu pihak yang lain, ia bukan lagi sebuah berita ~ Ia adalah sebuah propaganda.

Dalam kes Nik Aziz. Ada penulis yang menulis untuk memenangkan beliau, ada juga untuk menjatuhkan beliau.

Tapi mengapa hanya setelah kedua-dua ikon ini pergi meninggalkan kita, barulah nak diangkat dan dipuja mereka?

Yang dahulunya mengeji, tiba-tiba jadi yang paling menghormati.

Terutamanya hal melibatkan Nik Aziz, timbul soalan di benak saya, sebenarnya segala kebencian yang kita lihat di dada akhbar, di kaca tv selama ini, apakah ia sesuatu yang asli, sesuatu yang ‘genuine’ lahir daripada mereka?

Atau selama ini mereka baik-baik sahaja, tapi dinampakkan saling memusuhi?

Sebabnya, kalaulah dari awal dapat dipupuk dan dipromosikan penyatuan tanpa sempadan seperti yang kita lihat sejak malam tadi, pastinya negara ini sudah lama damai tanpa sengketa dan benci.

Maka ia akan diikuti dengan kerjasama erat membangun tanah bertuah ini. Sama-sama bekerja, sama-sama merasai.

Ertinya, tak perlu label-label dan jenama sendiri. Semua pihak mampu buang baju pelbagai lambang dan duduk bawah satu panji.

Inilah tugas yang perlu digalang Wartawan Awam.

Sampaikanlah sesuatu berdasarkan keadaan sebenarnya.

Sebenarnya, terlalu banyak perkara baik yang berlaku di sekeliling kita.

Saya sendiri pernah lalui, di saat orang parti A tak sempat nak cetak bahan kempen untuk pilihanraya, orang parti B sanggup bantu cetakkan. Harga, masih harga kawan-kawan.

Lihatlah kejadian, mengambil kira segala isu dari segenap aspek.

Fahamkan ia untuk pengetahuan penulis dahulu. Jangan tulis sesuatu yang kita tidak ada pengetahuan tentangnya.

Beritakanlah sesuatu dari sudut pandang yang boleh memberi nilai kepada pembaca. Sebaiknya, pilihlah nilai yang positif agar lebih banyak perkara baik dapat kita jadikan bibit dalam membina masyarakat bertamadun tinggi.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

Kredit gambar:

Nik Aziz – MalaysiaKini
Hasbullah Awang – Astro Arena

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.

6 Pelajaran Daripada Liputan Perbicaraan Anwar Ibrahim

Kes kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim menutup tirainya (setakat ini) semalam dengan mahkamah memutuskan beliau bersalah ke atas pertuduhan yang dikenakan ke atas beliau.

Saya simpan pendapat peribadi saya terhadap kes ini kerana ia tidak penting. Mahkamah sudah membuat keputusan dan sebarang komentar yang dilemparkan tidak akan menambah baik atau mengubah apa-apa.

Saya tidak ke lapangan, tapi hanya mengikuti liputan dari pejabat.
 photo 62677602-9d6c-4308-98cf-ce58e6f034e1_zpsdec75230.png

PILIHAN SAYA

Dua komputer dipasang serentak. TV di pejabat pun dipasang. Beberapa portal berita saya buka tapi akhirnya saya hanya pilih dua untuk dijadikan rujukan berterusan.

Pertama, Bernama. Kedua, Kedua, MalaysiaKini melalui live.malaysiakini.com dan yang ketiga, Astro Awani (tonton melalui tv).

Untuk kesahihan fakta, saya sentiasa rujuk Bernama. Bukan semata-mata kerana saya bekerja di sini, tapi saya tahu Bernama akan mengambil tanggung jawab penuh ke atas apa sahaja yang dilapornya.

Saya minat ‘layout’ di live.malaysiakini. Ia kemas. Ada paparan jelas kronologi kejadian, video feed ‘real time’ (walaupun ada buffer yang agak lama berbanding channel youtube kinitv) dan ada ruang komentar melalui twitter.

Penggunaan terma ‘Judgement Day’ juga saya lihat amat berimpak besar. Memang tepat pilihan perkataan itu.

Komentar twitter, pada saya adalah satu tindakan bijak. Ia memberi ruang untuk mencapai lapisan organisasi/individu yang lebih luas, dalam masa yang sama menyaring kualiti komentar yang disiarkan.

Boleh tengok perbezaan besar dengan kualiti komentar di ruang ‘chat’ di youtube kinitv.

Daripada jenis orang yang komen, kesahihan identiti individu yang membuat komen hingga kredibiliti komentar yang dilempar. Berbeza sangat.

 

ELEMEN ‘HUMAN INTEREST’

Juga yang saya suka suntikan elemen menyentuh emosi, sebagai contoh seperti di bawah:

“2.10PM: The atmosphere outside the Palace of Justice in Putarajaya is tense as thousands of Anwar’s supporters denouncing the decision.

The riot police bell has been rung, prompting the armoured police personnel to take their places.

Meanwhile, Anwar is still in court with his lawyer Gopal. Anwar is seen holding on to his grandchildren.”

“12.45PM: Anwar tells his grandchildren to concentrate on their studies, while an ashen-faced Wan Azizah says the family must remain strong.”

Tak kiralah Anwar salah atau tidak, itu kita tolak tepi dahulu.

Tapi dengan gambaran di luar dan dalam ruang Istana Kehakiman, situasi ini, sebaik dibaca, membuat suasana ini tergambar secara visual dalam minda, sebaik sahaja dibaca.

Kalau dibayang-bayangkan semula, rasa macam nak menangis pun ada.

Inilah elemen yang digelar ‘human interest’ dalam berita.

Elemen ini amat penting untuk ‘melembutkan’ sesuatu laporan, dan memberi ruang kepada pembaca untuk bermain dengan visual minda, membayangkan keadaan sebenar sesuatu kejadian.

Bila emosi pembaca ditangkap oleh kata-kata anda, mereka sanggup baca biarlah panjang mana pun artikel, biar lama mana pun siaran langsung.

Mereka akan setia menunggu maklumat daripada anda.

 

HAL YANG DIPELAJARI

Di bawah, saya kongsikan, apa yang sebenarnya saya perhati sepanjang liputan perbicaraan berlangsung.

1.Kualiti laporan ‘just in time’ yang disiarkan.

Tiada masalah. Hampir semua pihak yang buat laporan dapat salurkan perkembangan terkini dari dalam bilik mahkamah dengan pantas.

2.Kualiti live feed – update kronologi kejadian.

Live.malaysiakini menyenangkan hati saya. Sambil buat laporan tentang situasi di lokasi, ada juga dimasukkan komentar dari pihak ketiga seperti kenyataan daripada Pejabat Perdana Menteri dan Lim Kit Siang.

3.Kualiti laporan stand-upper (langsung dari lokasi).

Sampai sekarang saya masih tertanya-tanya kenapa Astro Awani memilih lokasi yang kelihatan amat ‘aman’ sebagai lokasi melakukan stand-upper.

Tak tahu lorong mana mereka dapat. Dari satu sudut pandang, baguslah sebab boleh buat laporan dengan tenang, wartawan pun tak gaduh nak naikkan suara lawan suara ‘crowd’.

Tapi dari satu sudut pandang lagi, tak nampak suasana yang ‘hidup’ riuh-rendah di Istana Kehakiman.

Apa pun, pastinya mereka ada sebab tersendiri. Kita hormati dan pelajari.

4.Teknologi yang diguna untuk pastikan siaran langsung berjam-jam berjalan lancar.

Kamera beroperasi berjam-jam tanpa henti, terutama kamera dari luar Istana Kehakiman.

Entah dibawa bekalan selori bateri ganti, atau disambung dengan bekalan elektrik (direct current), tapi ia berjaya pastikan siaran tidak terputus.

Bahagian ini memang saya tak pandai. Nak kena cari ilmunya.

Cuma satu yang saying, setakat yang saya lihat, tiada penggunaan teknologi dron untuk mengambil gambar dari udara.

Teknologi ini semakin murah dari hari ke hari. Satu hari nanti saya sendiri akan beli bila wartawanawam.com dah capai tahap matang yang lebih tinggi.

5.Keseimbangan liputan kepada penyokong DSAI, penyokong Saiful pihak polis, situasi dalam mahkamah dan situasi luar mahkamah.

Mungkin sebab penyokong DSAI ramai, liputan terhadap mereka lebih banyak.

Tak tahu apa sebab, footage penyokong Saiful tidak ada. Atau mungkin saya yang tak perasan?

Laporan tentang operasi Polis juga ada, dan bagus bila dilaporkan terus tentang sikap sesetengah penyokong DSAI yang tidak mengendahkan amaran pihak polis.

6.Jenis orang yang ditemuramah/ diberi ruang untuk memberi komentar di TV

Satu-satunya perkara yang saya tidak gemar dalam liputan live MalaysiaKini semalam, ialah bila mikrofon kamera dibiarkan ‘on’ sepanjang masa, menyebabkan banyak benda yang tidak perlu didengar, disumbat masuk ke telinga saya.

Ini termasuklah komentar yang boleh menyusahkan kembali pihak yang bercakap. Bila keluar ayat yang berbentuk penghinaan kepada organisasi dan individu tertentu, pada saya, ia tak kena.

Tapi bila difikirkan semula, dalam suasana yang tegang, beremosi seperti itu, bagaimana nak tapis ia daripada ditangkap mikrofon, betul?

Inilah cabaran dan risikonya, membuat laporan langsung kejadian seperti ini.

Satu lagi yang tidak cantik, sembang-sembang kosong para kru terlibat. Sampai butir bicara kru (mungkin jurukamera) bercakap di telefon pun, sepatah-sepatah disiarkan.

 

Itulah enam perkara yang saya perhati.

Banyak benda yang saya pelajari.

Anda perhati apa?

 

Ali Imran

Wartawan Awam

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

 

Doa Makbul

Syukur,

Doa saya semalam tentang artikel terbaharu agar disiar di akhbar berbahasa Melayu, diperkenan Tuhan.

Hari ini, Harian Metro siarkannya di ruangan Nuansa.

 

 photo 246c25c5-ac34-4a21-96a3-55595d90c6c0_zps93ada34c.jpg

Yang paling seronok, di muka sebelah, artikel tulisan warga grup ‘Wartawan Awam’, tok Penghulu Mohd Sharumnisham.

10377625_1018393424842257_7536622330587638263_nKredit Gambar: Mohd Sharumnisham

1925177_1018385434843056_2492244106915357187_nKredit Gambar: Mohd Sharumnisham

 

Kata pemilik gambar, si kecil dalam gambar di atas itu, anaknya 🙂

Kesimpulannya, dua artikel yang membawa mesej positif dapat tempat dalam akhbar yang sama, diletak bersebelahan pula.

Mari kita, terus menulis.

Tulis dan tulis.

Lihatkan pada dunia, yang baik-baik tentang kita.

Yang jahat, ramai dah yang tulis.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

House Style – 7 Elemen Asas.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, saya asyik kena karate dengan editor sebab masalah yang dipanggil ‘house style’.

Pastinya kena marah, sebab sudah empat tahun bekerja, tapi masih buat kesalahan.

Kalau house style Bernama tidak diikuti, nanti berita yang ditulis akan hilang identiti ke-Bernama-an-nya.

Inilah yang perlu dijaga editor.

House style Bernama ialah ibarat kulit yang menampakkan rupa agensi ini di mata dunia.

Apakah kulitnya cerah, gelap, sawo matang, albino dan sebagainya, struktur kulit inilah yang membolehkan pembaca mengenal berita yang ditulis Bernama atau orang lain.

Ia tak boleh diubah-ubah sesuka hati seperti artis K-Pop mengubah wajah guna pembedahan plastik.

 

APA ITU HOUSE STYLE?

 

Ruangan ‘grammar’ di about.com menafsir house style sebagai, satu cara spesifik yang diikuti penulis dan editor untuk memastikan hasil konsisten daripada sesebuah organisasi penerbitan.

Penerbitan itu, tak kiralah sama ada akbar, majalah, jurnal, laman sesawang atau buku. Cuba anda perhatikan, semuanya ada cara dan gaya penulisan tersendiri.

Kalau ikut saya, saya menafsirkan begini:

“House Style adalah satu cara untuk buat rumah penerbitan dilihat sebagai satu batang tubuh, dan penulisannya sebagai suara. Setiap terbitan yang dikeluarkan punya suara, gaya bahasa, penggunaan terma, lingo yang sama meskipun ia ditulis oleh 100 orang yang berbeza.”

~Ali Imran, 6 Feb 2015~

Cuba anda ambil Berita Harian, Utusan Malaysia, Harian Metro, dan Kosmo! (untuk akhbar Bahasa Melayu) dan ambil The Star, New Straits Times, dan The Edge.

Letak semua akhbar Bahasa Melayu sebelah menyebelah, buat perkara sama untuk akhbar Bahasa Inggeris.

Pertama, baca setiap akhbar dari kulit ke kulit. Perasan tak, ‘suara’nya sama sahaja. Gaya penulisan dari awal ke akhir semua sama. (Tolak tepi artikel yang diimport dari agensi berita)

Kedua, perhati betul-betul lenggok penulisan mereka. Anda akan lihat, setiap mereka punya cara tersendiri sama ada dari sudut pandang berita (news angle), struktur bahasa, pemilihan perkataan, penggunaan perkataan adaptasi daripada bahasa asing, dan sebagainya.

Inilah antara elemen yang membentuk ‘house style’ untuk sesebuah penerbitan.

Jika anda berhajat untuk menulis untuk mana-mana organisasi, pasti mereka akan memberi penjelasan tentang house style mereka yang anda perlu patuhi.

Melainkan anda seorang kolumnis. Biasanya ada diskaun di situ. Kebanyakan kolumnis mahu artikel mereka membawa ‘suara’ mereka seolah-olah mereka sedang berbicara dengan pembaca. Jadi mereka tak mahu artikel mereka terikat dengan stail rumah penerbitan.

 

CONTOH DI BERNAMA

 

Saya dididik Bernama, maka saya boleh kongsi tentang house style Bernama.

Ada kemungkinan ia punya keserupaan dengan penerbitan akhbar/berita lain tapi itu biasa.

After all, it is still a news. How much could it differ from one to another?

Sebenarnya untuk kupas dan bahas tentang house style, memang panjang tapi saya sentuh yang paling asas untuk hari ini.

Kita lihat gambar di bawah.

 photo 0b684302-8696-452a-bd73-59ef274e18cb_zps2b23b681.jpg

Komponen House Style Bernama:

1. Tajuk

– Tidak lebih 8 patah perkataan

2.‘Dateline’

– Struktur yang digunakan Bernama ialah :

[Bandar Besar tempat berita berlaku] + [Tarikh] + [Nama Organisasi] + [pemisah dateline dengan berita guna tanda ‘-‘ sebanyak dua kali]

3. Intro

– Menjawab semua soalan-soalan ‘WH’

4. Quote

– Butir kata daripada sumber

5. Isi

– Apa sahaja penjelasan mengenai berita yang disampaikan. Boleh jadi fakta, kronologi acara, dan sebagainya

6. Maklumat Tambahan

– Apa sahaja yang menguatkan isi berita. Dalam sesetengah situasi, kita masukkan latar belakang kejadian yang berlaku supaya pembaca boleh ‘recall’ sejarah sesuatu kejadian.

7. Nama Bernama di hujung berita

– Ini adalah bahagian yang akan dikekalkan oleh pengguna berita Bernama bila dimasukkan dalam akhbar/majalah/laman sesawang atau apa sahaja penerbitan mereka, untuk memberi kredit kepada Bernama sebagai sumber berita.

 

Setakat ini dahulu perkongsian hari ini.

Selamat menikmati hujung minggu yang gembira!

 

Ali Imran

Wartawan Awam

 

Sumber:

1. About.com

2. Bernama.com

 

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Ranking Kerjaya

image

Selamat Pagi.

Isnin yang indah. Sebagai warga Kuala Lumpur berdasarkan lokaliti tempat kerja, dengan gembiranya saya menikmati cuti umum gantian sempena sambutan Hari Wilayah, semalam.

Esok, sambung cuti Thaipusam pula.

Bagi yang bercuti, apa pun yang dibuat, moga gembira dan bahagia sentiasa.

Buat yang bekerja, chayok! Esok kita cuti sama-sama.

Buat yang boleh kerja atau cuti sesuka hati, tak pasti apa yang anda rasa apresiasi terhadap cuti-cuti ini. Ada bezakah hari ini dengan hari-hari lain?

IBU SABARIAH DI PIHAK BENAR

Sengaja saya kongsikan gambar di atas, tidaklah saya dapat pastikan dari mana sumbernya, siapa sampel kajiannya, apa skop pembentangannya.

Cuma daripada label yang dinyatakan pada garis x dan y, saya teka ia menceritakan tentang 15 jenis pekerjaan yang dipilih secara rawak dan persepsi keboleh-percayaan terhadap orang-orang yang terlibat dalam profesyen itu.

Ngomelan saya selepas ini, dengan anggapan bahawa senarai ini ‘genuine’ hasi kajian seseorang di Malaysia, dilakukan dalam tempoh terdekat.

Agak menarik kerana dalam banyak-banyak pekerjaan, kerja yang biasanya kurang dapat publisiti ini terselit di celah-celah karier yang nampak lebih ‘glam’ dan ‘posh’ secara lahiriah.

Terpampang, pekerjaan yang biasa mendapat tempat di hati bakal pak-mak mertua, sejuk-perut-ibu-mengandung  ialah yang dapat ranking ialah doktor-doktor kita.

Ternyata, ibu kepada Sabariah dalam filem ‘ibu mertuaku’ mempunyai telahan yang tepat. Bahkan selepas rancangannya berjaya, Sabariah dikahwinkan dengan Doktor Asmadi.

Terbukti, di akhir filem si hero, walau diberi peluang kedua melihat semula tetap memilih cara kurang bertamadun untuk menyelesaikan masalah ‘dunia’.

PENGIKTIRAFAN ATAU TAMPARAN?

Tidak dinampakkan dengan jelas persepsi kerjaya sebagai wartawan dalam carta tapi menariknya ada dua kerjaya yang berkaitan bidang ini tersenarai sama.

Pembaca berita dan penulis rencana (itulah kerja hakiki saya di pejabat) berada betul-betul di bawah kerjaya-kerjaya berprofil tinggi seperti guru, profesor, tokoh agama, ahli sains dan hakim.

Adakah ini satu pengiktirafan atau tamparan?

Pada saya, dengan senarai pilihan seperti ini, kita berada di ranking yang agak baik.

Kesemua kerjaya yang mendapat tempat lebih tinggi daripada kita, adalah kerjaya-kerjaya yang memerlukan pengetahuan dan kepakaran spesifik terhadap bidang tugasnya.

Bidang kewartawanan pula, pada saya adalah saru bidang yang agak terbuka buat sesiapa yang punya ‘passion’ terhadapnya.

Ya, tidak semua orang tiba-tiba boleh lompat masuk bidang kedoktoran selepas tonton Grey’s Anatomy tapi jika ada yang rasa nak jadi wartawan lepas tonton Majalah Tiga, peluang itu ada.

Pendek kata, dalam kategori ‘terbuka’, kita di tempat pertama.

PELUANG

Ini peluang baik buat kita.

Peluang untuk mendidik masyarakat masih terbuka. Nukilan-nukilan anda masih ada tempat di hari manusia.

Terpulanglah kepada kita pula untuk mengambil tindakan seterusnya.

Sama ada mahu cari yang berguna untuk mereka baca atau mengangkat kudis dan kusta masyarakat dan buat mereka percaya seolah sudah riada harapan dan kemanusiaan di dunia ini.

Biarlah ia sekadar cerita 5 ayat tentang anak muda bantu pak tua melintas jalan ataupun ubi keledek goreng tersedap yang anda pernah jumpa di jalanan.

Mari korek segala yang indah dan tunjukkan di depan mata pembaca, tamadun ini masih ada harapan.

Sekian.

Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran
Wartawan Awam