Foto Di Tempat Awam. Bagaimana?

 

 photo 1f3b51b1-3a0a-459c-a253-4bd0eb5cfba8_zps6v7sihtm.png

Semalam saya baca perkongsian di atas, oleh rakan saya yang berkecimpung dalam bidang pelancongan di Jepun, saudara Kamal Zharif Bin Kamaludin.

Melalui FB page beliau ‘Jom P Japan’ (https://www.facebook.com/jompjapan?pnref=lhc) , beliau banyak berkongsi tentang tips perjalanan dan survival jika anda mahu ke negeri matahari terbit ini.

Jika anda beragama Islam, untuk pengetahuan anda Kamal Zharif adalah pemain aktif dalam pasaran homestay Muslim dan makanan halal di tempat lahirnya Son Goku, Kurosaki Ichigo dan Kakashi-sensei ini.

Jadi Kamal kongsikan di dinding FB beliau, tentang cabaran melaksana street photography di sana. Ujar beliau, orang Jepun sangat ambil berat tentang hak privasi mereka dan jika salah langkah, anda boleh diheret masuk kes polis.

Selain mendapat lebih 22 ‘Like’, pengguna FB, Dayang Fatin Nurhazziqah berpendapat, mengambil gambar secara senyap dan pantas adalah satu cara yang boleh digunakan.

Dalam komentar lain, En CT pula seperti patah hati dengan keadaan ini dan seperti putus asa dengan peluang untuk ‘street photography’ di Jepun.

Saya agak suka dengan komentar Dzulhaidy Abdul Rahim yang menyatakan,

“Kalau orang dewasa ok lagi.. yang perlu berhati-hati adalah gambar kanak-kanak.. yang itu kena betul-betul berjaga-jaga dan kalau teringin nak ambil gambar seelok-eloknya minta kebenaran ibubapa nya.. dan kalau boleh jangan senang-senang tegur kanak-kanak.. kalau ada ibubapa, sapa ibubapa mereka dulu.. touching is a no-no… be safe peeps..”

Persoalan yang saya ingin timbulkan ialah, bagaimana seseorang wartawan menghadapi cabaran seperti ini?

Adakah ia benar-benar berlaku?

Saya cuba kupas secara umum dahulu melalui poin-poin di bawah.

1.The Risk Is Real

Ya, memang kami tak boleh nafikan, memfoto sesuatu situasi di kawasan awam memang datang dengan risiko.

Risiko boleh wujud dengan bentuk administratif atau dalam bentuk sentimen.

Risiko administratif adalah seperti kawasan-kawasan larangan foto seperti dalam hospital, kawasan aset keselamatan negara dan mungkin juga dalam kilang pemprosesan yang dilindungi hak-hak berkaitan ‘intellectual property’.

Yang saya pernah lalui sendiri ialah seperti sewaktu Bernama TV ambil video saya di hospital menunggu proses laporan polis mengenai kematian anak saya, Aryaan Hafizh, memasuki kawasan sensitif ketenteraan Zimbabwe, duduk dalam ‘race pit’ pasukan F1 Mercedes-Petronas (enjin kereta yang sampai skru pun dilindungi IP terbentang di depan mata) dan masuk ke kilang memproses herba yang cipta satu-satunya mesin pembancuh herba paling baik di dunia.

Risiko administratif, senang nak di jangka. Jika tak boleh foto, larangan akan terpampang besar-besar ataupun akan diingatkan oleh tuan rumah berkali-kali. Kita tinggal patuh sahaja.

(Ya, ada larangan yang sengaja dibuat-buat, tapi mari kita jangan gaduhkan hal itu untuk episod ini)

Yang lebih memeningkan kepala ialah risiko berasaskan sentimen.

Ya, tiba-tiba sahaja ada orang boleh tak suka kita ambil gambar dia dan cuba ‘enforce’ peraturannya itu kepada kita.

Contoh yang betul-betul berlaku pada saya ialah pada Oktober 2005, berhampiran Wisma Yakin, Kuala Lumpur. Saya sertakan ‘quote’ dari blog lama saya.

 

 photo aa49104f-e69c-4750-b2a7-c92aa3b75b83_zpsilbrqwm3.png

“encountered a scene whereby people from DBKL was confiscating a beg seller. maybe it was the permit issues.

situation was tight, the guys at least 3 of them was arguing with 2 officers. so i snapped 2 shots. the 2nd shot was the unlucky one. one of the guys realized that, ran towards me and started to accuse me. his friends later came along.

later i found out that they were immigrants from indonesia from the way they talk. the dialect, i mean.

one of the fella tried to grab my camera off, but i was holding it tight. later i told him (yes, i lied to him) that i was just looking at pictures in my camera, which happen to be my torn adidas stan smith shoes. showed him that picture, gave a straight face, and started to walk off.

i know for a fact that if i stay longer, i might get beaten up. one of them later asked him to let me go, so i just continue walking. damn, that was close.”

2005, buat kali pertama saya ada kamera sendiri dan amat ingin jadi photo-journalist. 2011, impian itu tercapai selepas masuk pelbagai simpang yang macam-macam.

 

2.How Do We Deal With It?

A – Prinsip

Pertama sekali, fahamilah bahawa secara umum, apa sahaja yang berada di kawasan awam, adalah ‘halal’ untuk difoto.

B – Pengecualian terhadap prinsip

B.1 – – Tanya diri anda sendiri. Jika anda berada di tempat subjek yang difoto, adakah anda rela dan selesa difoto sedemikian?

Sekiranya was-was, maka ada baiknya jika anda dapatkan kebenaran subjek untuk difoto. Ya, mungkin anda akan hilang shot cantik tadi, tapi saya percaya, Tuhan akan gantikan dengan shot yang sama atau lebih baik lagi.

B.2 – – Jika anda memfoto sesuatu tragedi, anda tiada pilihan lain melainkan terus melaksanakan tugas. (Takkan nak pergi tanya dulu mangsa kemalangan yang sedang tersepit, bolehkah foto beliau dalam keadaan itu, betul?)

Pun begitu, tetapkanlah niat untuk merekod peristiwa dan bukan untuk mengaibkan sesiapa, saya yakin anda akan dapat shot yang baik tapi dalam masa sama tidak mengundang spekulasi atau provokasi yang tidak diingini.

C – Equipment

Gunakan perkakasan/alat/peranti yang sesuai. Di waktu inilah, lensa tele memainkan peranan penting.

Kemampuan zoom memberikan jurufoto ruang dan peluang merakam gambar yang baik dan dalam masa yang sama, memberi ruang dan peluang kepada subjek untuk merasa selesa dan selamat dalam zonnya sendiri.

Satu cabaran menggunakan DSLR ialah masalah bunyi. Setiap kali diketip shutter, setiap kali itulah bunyi refleks single lens itu akan kedengaran.

Ada masanya, kita dapat dekat dengan subjek tapi sebab bunyi ‘klik’ itu, subjek akan perasan dan mungkin akan tukar ‘pose’ yang sudah tidak menarik lagi.

Di Bernama, ada beberapa jurufoto yang sudah ambil inisiatif sendiri mengatasi masalah ini dengan membeli kamera yang sesuai, guna duit poket sendiri.

 

 photo Fuji X100T_zpstox6dg1s.jpgSumber gambar –  Google Images

Yang mereka cadang kepada saya ialah kamera ‘fixed lens’ Fuji 100XT. (Review)

Semoga perkongisan ini memberi manfaat.

 

.Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran

Wartawan Awam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *