When you came into our life, it was a re-starting point for both of us after losing your brother Aryaan.

When you came into our life, it was a re-starting point for both of us after losing your brother Aryaan.

We didn’t know if we will have you for long or you’ll leave us to join you brother in heaven like when he left us at the age of 6 months old.

It has been five years since then and yes up till today you presence kept us in joy.

In five years you have learnt to take care of yourself, love and protect your little brother Teguh and carry yourself well in public.

Though you are just five I can feel that you have always wanted to be daddy’s best friend.

You want to follow me to work, you insist that I am to look at you in the eyes when you are telling a story, you always want to hold my hand when we walk side by side, wanna play badminton whenever you see my rackets, you want to read when I read, you want to type when I lay my hands on the keyboard, you take vegetables as friend, you ask zillions of questions (repeatedly too).

And as it is the football fever now due to World Cup you have now learnt wanting to seat on my side watching matches and wait for the moment to scream GUUULLLL! while raising your fist high punching the air.

You are so kind. You show mercy to people. You always remind me not to drive too fast and be careful on the road.

I love you. And I am honoured to have you in my life.

Happy birthday Satrya, my son, my friend, my little me.

Ali Imran
Wartawan Awam

#son #dad #sonanddad #daddy #daddyandson #birthday #boy#fatherandson #father #fatherhood #armansatryabhakti #satrya#wartawanawam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 96 ‘Like’, 2 ‘Share’ dan 16 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini. 

Sudilah baca nukilan aku sepanjang sehari berkampung di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur semalam.

Sudilah baca nukilan aku sepanjang sehari berkampung di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur semalam.

https://www.malaysiakini.com/news/432826

Rangkuman peristiwa sehari untuk tatapan anda semua.

Dan terima kasih buat Malaysiakini kerana sudi siarkan artikel aku lengkap dengan byline!

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 3 Ogos 2018, post ini telah menerima 124 ‘Like’, 6 ‘Share’ dan 15 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

Kejadian hari ini membuktikan orang awam tidak layak dibenarkan masuk ke mana-mana sidang media.

Kejadian hari ini membuktikan orang awam tidak layak dibenarkan masuk ke mana-mana sidang media.

Kami menunggu lebih 2 jam untuk sidang akhbar Peguam Negara, Tommy Thomas selepas sesi pendakwaan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Daripada awal sudah dibisikkan kepada polis, ada orang awam yang menyelit di celah wartawan, kami takut keadaan jadi lain nanti.

Tapi polis pun tak ada kuasa nak halang orang awam dari berada di kawasan awam, kan?

Sebaik barisan pendakwa raya diketuai Tommy masuk ke ruangan di lobi mahkamah, sekelompok orang awam mula melaungkan kata-kata provokasi seperti,

“Melayulah woi,”

“Hidup Melayu,”

“Duduk Malaysia tapi tak reti cakap Bahasa Malaysia,”

Mereka menuntut Tommy bercakap dalam Bahasa Melayu dalam sidang media.

Kemudian keadaan jadi tak terkawal selepas itu bila laungan itu bertukar jadi sorakan, gamat seluruh ruang legar Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

Melihat situasi makin kacau, Peguam Negara membatalkan sidang media.

Gerombolan manusia ini jadi makin tak terkawal lalu Polis terpaksa ambil tindakan.

Bila Polis ambil tindakan, ada pula yang guna hujah, “inikan negara bawah Pakatan Harapan, kita bebas bersuara”.

Bila pelakon Ellie Suriaty Omar hampir ditahan polis, ada pula yang kata “benda kecil sahaja luahan perasaan tak payahlah tahan.”

Puaslah hati mereka sebab dapat ‘kebebasan’ yang mereka hendak.

Kami yang wartawan ini kemudiannya susah sebab PC dibatalkan. Dan bila AG nak buat PC selepas itu, tiada maklumat tepat lokasi PC sampai pindah 4 kali!

Kesimpulannya, PC jangan buat di tempat awam dan janganlah bagi orang awam masuk ke PC.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 1.3k ‘Like’, 386 ‘Share’ dan 229 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

On duty today from Kuala Lumpur Courts Complex covering the @najib_razak who will be charged with criminal breach of trust offences while in power as Prime Minister of Malaysia.

On duty today from Kuala Lumpur Courts Complex covering the @najib_razak who will be charged with criminal breach of trust offences while in power as Prime Minister of Malaysia.

This is the first time ever in history an ex-PM being taken to court in Malaysia history.

Cases surrounding Najib, his family and friends has attracted international media attention since it is said to be conducted cross boarders with multiple similar accusations in some other countries including USA and Singapore.

Mixed feeling among Malaysians on this case. Some wish to see Najib goes to jail, some take is as mere political revenge by the current government while some wish the rule of law to be uplold.

Najib through his written statement has repeatedly deny all claims towards him and last night described this case as ‘a test from god’.

#court #crime #courts #najib #najibrazak #malaysia #1mdb #reporteronduty#journalistonduty #onthescene #bernama #history #money #wartawanawam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 81 ‘Like’, 0 ‘Share’ dan 6 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.

“Ramai betul yang tidak mahu riak tapi tanpa sedar, buat ramai orang gigit jari,”

 

“Ramai betul yang tidak mahu riak tapi tanpa sedar, buat ramai orang gigit jari,” ucap abang kontraktor semeja dengan aku.

Sedang tunggu makanan, aku tumpang duduk semeja geng pekerja tapak pembinaan. Semua pakai vest oren, helmet diletak atas meja.

Aku scroll Facebook. Tiba-tiba salah seorang menyapa,

“Kawan-kawan kau ke tu?”

“Ha’ah,” aku jawab.

“Dia ada ajak kau pi open house rumah dia?” soal beliau lagi merujuk gambar yang terpapar di skrin, deretan makanan dan orang-orang yang hadir.

“Takda, bukan kenal sangat pun,” jawab aku.

“Aku bukan nak kata apalah. Waktu nak buat open house pandai ajak kaum kerabat yang dia nak sahaja. Tak semua orang tahu. Takut tak cukup makananlah apalah…”

“Tapi bila dah selesai open house baru nak tayang gambar di FB kata terima kasih pada yang datanglah. Orang yang tak tahu ada open house pun jadi tahu. Jadi terkilan sebab tak dijemput.”

“Pasal apa masa jemput reti nak bisik-bisik tapi lepas itu pukul canang satu dunia?” berdas-das tembakan dia bagi.

Kemudian dia sambung, sebab dia kerja tapak pembinaan, orang nampak lekeh, selalu diketepikan bila ada acara gembira-gembira macam orunah terbuka, hari keluarga dan sebagainya.

“Diorang tak tahu gaji aku berkali ganda dari sepupu aku kerja gomen tu!”

Aku baru nak layan pembawangan dengan abang ini, sekali roti canai bungkus untuk anak dah sampai.

Sambil meminta diri, aku rasa ada betulnya juga luahan dia ini.

Tapi dari sudut pandang satu lagi, siapalah kita nak menghalang kegembiraan orang berkongsi cerita di laman sosial,kan?

Bincangkan.

Ali Imran
Wartawan Awam

x x x

Sehingga 31 Julai 2018, post ini telah menerima 112 ‘Like’, 2 ‘Share’ dan 27 komen di Facebook.

Lihat artikel asal di Facebook melalui pautan di sini.