6 Pelajaran Daripada Liputan Perbicaraan Anwar Ibrahim

Kes kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim menutup tirainya (setakat ini) semalam dengan mahkamah memutuskan beliau bersalah ke atas pertuduhan yang dikenakan ke atas beliau.

Saya simpan pendapat peribadi saya terhadap kes ini kerana ia tidak penting. Mahkamah sudah membuat keputusan dan sebarang komentar yang dilemparkan tidak akan menambah baik atau mengubah apa-apa.

Saya tidak ke lapangan, tapi hanya mengikuti liputan dari pejabat.
 photo 62677602-9d6c-4308-98cf-ce58e6f034e1_zpsdec75230.png

PILIHAN SAYA

Dua komputer dipasang serentak. TV di pejabat pun dipasang. Beberapa portal berita saya buka tapi akhirnya saya hanya pilih dua untuk dijadikan rujukan berterusan.

Pertama, Bernama. Kedua, Kedua, MalaysiaKini melalui live.malaysiakini.com dan yang ketiga, Astro Awani (tonton melalui tv).

Untuk kesahihan fakta, saya sentiasa rujuk Bernama. Bukan semata-mata kerana saya bekerja di sini, tapi saya tahu Bernama akan mengambil tanggung jawab penuh ke atas apa sahaja yang dilapornya.

Saya minat ‘layout’ di live.malaysiakini. Ia kemas. Ada paparan jelas kronologi kejadian, video feed ‘real time’ (walaupun ada buffer yang agak lama berbanding channel youtube kinitv) dan ada ruang komentar melalui twitter.

Penggunaan terma ‘Judgement Day’ juga saya lihat amat berimpak besar. Memang tepat pilihan perkataan itu.

Komentar twitter, pada saya adalah satu tindakan bijak. Ia memberi ruang untuk mencapai lapisan organisasi/individu yang lebih luas, dalam masa yang sama menyaring kualiti komentar yang disiarkan.

Boleh tengok perbezaan besar dengan kualiti komentar di ruang ‘chat’ di youtube kinitv.

Daripada jenis orang yang komen, kesahihan identiti individu yang membuat komen hingga kredibiliti komentar yang dilempar. Berbeza sangat.

 

ELEMEN ‘HUMAN INTEREST’

Juga yang saya suka suntikan elemen menyentuh emosi, sebagai contoh seperti di bawah:

“2.10PM: The atmosphere outside the Palace of Justice in Putarajaya is tense as thousands of Anwar’s supporters denouncing the decision.

The riot police bell has been rung, prompting the armoured police personnel to take their places.

Meanwhile, Anwar is still in court with his lawyer Gopal. Anwar is seen holding on to his grandchildren.”

“12.45PM: Anwar tells his grandchildren to concentrate on their studies, while an ashen-faced Wan Azizah says the family must remain strong.”

Tak kiralah Anwar salah atau tidak, itu kita tolak tepi dahulu.

Tapi dengan gambaran di luar dan dalam ruang Istana Kehakiman, situasi ini, sebaik dibaca, membuat suasana ini tergambar secara visual dalam minda, sebaik sahaja dibaca.

Kalau dibayang-bayangkan semula, rasa macam nak menangis pun ada.

Inilah elemen yang digelar ‘human interest’ dalam berita.

Elemen ini amat penting untuk ‘melembutkan’ sesuatu laporan, dan memberi ruang kepada pembaca untuk bermain dengan visual minda, membayangkan keadaan sebenar sesuatu kejadian.

Bila emosi pembaca ditangkap oleh kata-kata anda, mereka sanggup baca biarlah panjang mana pun artikel, biar lama mana pun siaran langsung.

Mereka akan setia menunggu maklumat daripada anda.

 

HAL YANG DIPELAJARI

Di bawah, saya kongsikan, apa yang sebenarnya saya perhati sepanjang liputan perbicaraan berlangsung.

1.Kualiti laporan ‘just in time’ yang disiarkan.

Tiada masalah. Hampir semua pihak yang buat laporan dapat salurkan perkembangan terkini dari dalam bilik mahkamah dengan pantas.

2.Kualiti live feed – update kronologi kejadian.

Live.malaysiakini menyenangkan hati saya. Sambil buat laporan tentang situasi di lokasi, ada juga dimasukkan komentar dari pihak ketiga seperti kenyataan daripada Pejabat Perdana Menteri dan Lim Kit Siang.

3.Kualiti laporan stand-upper (langsung dari lokasi).

Sampai sekarang saya masih tertanya-tanya kenapa Astro Awani memilih lokasi yang kelihatan amat ‘aman’ sebagai lokasi melakukan stand-upper.

Tak tahu lorong mana mereka dapat. Dari satu sudut pandang, baguslah sebab boleh buat laporan dengan tenang, wartawan pun tak gaduh nak naikkan suara lawan suara ‘crowd’.

Tapi dari satu sudut pandang lagi, tak nampak suasana yang ‘hidup’ riuh-rendah di Istana Kehakiman.

Apa pun, pastinya mereka ada sebab tersendiri. Kita hormati dan pelajari.

4.Teknologi yang diguna untuk pastikan siaran langsung berjam-jam berjalan lancar.

Kamera beroperasi berjam-jam tanpa henti, terutama kamera dari luar Istana Kehakiman.

Entah dibawa bekalan selori bateri ganti, atau disambung dengan bekalan elektrik (direct current), tapi ia berjaya pastikan siaran tidak terputus.

Bahagian ini memang saya tak pandai. Nak kena cari ilmunya.

Cuma satu yang saying, setakat yang saya lihat, tiada penggunaan teknologi dron untuk mengambil gambar dari udara.

Teknologi ini semakin murah dari hari ke hari. Satu hari nanti saya sendiri akan beli bila wartawanawam.com dah capai tahap matang yang lebih tinggi.

5.Keseimbangan liputan kepada penyokong DSAI, penyokong Saiful pihak polis, situasi dalam mahkamah dan situasi luar mahkamah.

Mungkin sebab penyokong DSAI ramai, liputan terhadap mereka lebih banyak.

Tak tahu apa sebab, footage penyokong Saiful tidak ada. Atau mungkin saya yang tak perasan?

Laporan tentang operasi Polis juga ada, dan bagus bila dilaporkan terus tentang sikap sesetengah penyokong DSAI yang tidak mengendahkan amaran pihak polis.

6.Jenis orang yang ditemuramah/ diberi ruang untuk memberi komentar di TV

Satu-satunya perkara yang saya tidak gemar dalam liputan live MalaysiaKini semalam, ialah bila mikrofon kamera dibiarkan ‘on’ sepanjang masa, menyebabkan banyak benda yang tidak perlu didengar, disumbat masuk ke telinga saya.

Ini termasuklah komentar yang boleh menyusahkan kembali pihak yang bercakap. Bila keluar ayat yang berbentuk penghinaan kepada organisasi dan individu tertentu, pada saya, ia tak kena.

Tapi bila difikirkan semula, dalam suasana yang tegang, beremosi seperti itu, bagaimana nak tapis ia daripada ditangkap mikrofon, betul?

Inilah cabaran dan risikonya, membuat laporan langsung kejadian seperti ini.

Satu lagi yang tidak cantik, sembang-sembang kosong para kru terlibat. Sampai butir bicara kru (mungkin jurukamera) bercakap di telefon pun, sepatah-sepatah disiarkan.

 

Itulah enam perkara yang saya perhati.

Banyak benda yang saya pelajari.

Anda perhati apa?

 

Ali Imran

Wartawan Awam

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

 

Doa Makbul

Syukur,

Doa saya semalam tentang artikel terbaharu agar disiar di akhbar berbahasa Melayu, diperkenan Tuhan.

Hari ini, Harian Metro siarkannya di ruangan Nuansa.

 

 photo 246c25c5-ac34-4a21-96a3-55595d90c6c0_zps93ada34c.jpg

Yang paling seronok, di muka sebelah, artikel tulisan warga grup ‘Wartawan Awam’, tok Penghulu Mohd Sharumnisham.

10377625_1018393424842257_7536622330587638263_nKredit Gambar: Mohd Sharumnisham

1925177_1018385434843056_2492244106915357187_nKredit Gambar: Mohd Sharumnisham

 

Kata pemilik gambar, si kecil dalam gambar di atas itu, anaknya 🙂

Kesimpulannya, dua artikel yang membawa mesej positif dapat tempat dalam akhbar yang sama, diletak bersebelahan pula.

Mari kita, terus menulis.

Tulis dan tulis.

Lihatkan pada dunia, yang baik-baik tentang kita.

Yang jahat, ramai dah yang tulis.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

House Style – 7 Elemen Asas.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, saya asyik kena karate dengan editor sebab masalah yang dipanggil ‘house style’.

Pastinya kena marah, sebab sudah empat tahun bekerja, tapi masih buat kesalahan.

Kalau house style Bernama tidak diikuti, nanti berita yang ditulis akan hilang identiti ke-Bernama-an-nya.

Inilah yang perlu dijaga editor.

House style Bernama ialah ibarat kulit yang menampakkan rupa agensi ini di mata dunia.

Apakah kulitnya cerah, gelap, sawo matang, albino dan sebagainya, struktur kulit inilah yang membolehkan pembaca mengenal berita yang ditulis Bernama atau orang lain.

Ia tak boleh diubah-ubah sesuka hati seperti artis K-Pop mengubah wajah guna pembedahan plastik.

 

APA ITU HOUSE STYLE?

 

Ruangan ‘grammar’ di about.com menafsir house style sebagai, satu cara spesifik yang diikuti penulis dan editor untuk memastikan hasil konsisten daripada sesebuah organisasi penerbitan.

Penerbitan itu, tak kiralah sama ada akbar, majalah, jurnal, laman sesawang atau buku. Cuba anda perhatikan, semuanya ada cara dan gaya penulisan tersendiri.

Kalau ikut saya, saya menafsirkan begini:

“House Style adalah satu cara untuk buat rumah penerbitan dilihat sebagai satu batang tubuh, dan penulisannya sebagai suara. Setiap terbitan yang dikeluarkan punya suara, gaya bahasa, penggunaan terma, lingo yang sama meskipun ia ditulis oleh 100 orang yang berbeza.”

~Ali Imran, 6 Feb 2015~

Cuba anda ambil Berita Harian, Utusan Malaysia, Harian Metro, dan Kosmo! (untuk akhbar Bahasa Melayu) dan ambil The Star, New Straits Times, dan The Edge.

Letak semua akhbar Bahasa Melayu sebelah menyebelah, buat perkara sama untuk akhbar Bahasa Inggeris.

Pertama, baca setiap akhbar dari kulit ke kulit. Perasan tak, ‘suara’nya sama sahaja. Gaya penulisan dari awal ke akhir semua sama. (Tolak tepi artikel yang diimport dari agensi berita)

Kedua, perhati betul-betul lenggok penulisan mereka. Anda akan lihat, setiap mereka punya cara tersendiri sama ada dari sudut pandang berita (news angle), struktur bahasa, pemilihan perkataan, penggunaan perkataan adaptasi daripada bahasa asing, dan sebagainya.

Inilah antara elemen yang membentuk ‘house style’ untuk sesebuah penerbitan.

Jika anda berhajat untuk menulis untuk mana-mana organisasi, pasti mereka akan memberi penjelasan tentang house style mereka yang anda perlu patuhi.

Melainkan anda seorang kolumnis. Biasanya ada diskaun di situ. Kebanyakan kolumnis mahu artikel mereka membawa ‘suara’ mereka seolah-olah mereka sedang berbicara dengan pembaca. Jadi mereka tak mahu artikel mereka terikat dengan stail rumah penerbitan.

 

CONTOH DI BERNAMA

 

Saya dididik Bernama, maka saya boleh kongsi tentang house style Bernama.

Ada kemungkinan ia punya keserupaan dengan penerbitan akhbar/berita lain tapi itu biasa.

After all, it is still a news. How much could it differ from one to another?

Sebenarnya untuk kupas dan bahas tentang house style, memang panjang tapi saya sentuh yang paling asas untuk hari ini.

Kita lihat gambar di bawah.

 photo 0b684302-8696-452a-bd73-59ef274e18cb_zps2b23b681.jpg

Komponen House Style Bernama:

1. Tajuk

– Tidak lebih 8 patah perkataan

2.‘Dateline’

– Struktur yang digunakan Bernama ialah :

[Bandar Besar tempat berita berlaku] + [Tarikh] + [Nama Organisasi] + [pemisah dateline dengan berita guna tanda ‘-‘ sebanyak dua kali]

3. Intro

– Menjawab semua soalan-soalan ‘WH’

4. Quote

– Butir kata daripada sumber

5. Isi

– Apa sahaja penjelasan mengenai berita yang disampaikan. Boleh jadi fakta, kronologi acara, dan sebagainya

6. Maklumat Tambahan

– Apa sahaja yang menguatkan isi berita. Dalam sesetengah situasi, kita masukkan latar belakang kejadian yang berlaku supaya pembaca boleh ‘recall’ sejarah sesuatu kejadian.

7. Nama Bernama di hujung berita

– Ini adalah bahagian yang akan dikekalkan oleh pengguna berita Bernama bila dimasukkan dalam akhbar/majalah/laman sesawang atau apa sahaja penerbitan mereka, untuk memberi kredit kepada Bernama sebagai sumber berita.

 

Setakat ini dahulu perkongsian hari ini.

Selamat menikmati hujung minggu yang gembira!

 

Ali Imran

Wartawan Awam

 

Sumber:

1. About.com

2. Bernama.com

 

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Ranking Kerjaya

image

Selamat Pagi.

Isnin yang indah. Sebagai warga Kuala Lumpur berdasarkan lokaliti tempat kerja, dengan gembiranya saya menikmati cuti umum gantian sempena sambutan Hari Wilayah, semalam.

Esok, sambung cuti Thaipusam pula.

Bagi yang bercuti, apa pun yang dibuat, moga gembira dan bahagia sentiasa.

Buat yang bekerja, chayok! Esok kita cuti sama-sama.

Buat yang boleh kerja atau cuti sesuka hati, tak pasti apa yang anda rasa apresiasi terhadap cuti-cuti ini. Ada bezakah hari ini dengan hari-hari lain?

IBU SABARIAH DI PIHAK BENAR

Sengaja saya kongsikan gambar di atas, tidaklah saya dapat pastikan dari mana sumbernya, siapa sampel kajiannya, apa skop pembentangannya.

Cuma daripada label yang dinyatakan pada garis x dan y, saya teka ia menceritakan tentang 15 jenis pekerjaan yang dipilih secara rawak dan persepsi keboleh-percayaan terhadap orang-orang yang terlibat dalam profesyen itu.

Ngomelan saya selepas ini, dengan anggapan bahawa senarai ini ‘genuine’ hasi kajian seseorang di Malaysia, dilakukan dalam tempoh terdekat.

Agak menarik kerana dalam banyak-banyak pekerjaan, kerja yang biasanya kurang dapat publisiti ini terselit di celah-celah karier yang nampak lebih ‘glam’ dan ‘posh’ secara lahiriah.

Terpampang, pekerjaan yang biasa mendapat tempat di hati bakal pak-mak mertua, sejuk-perut-ibu-mengandung  ialah yang dapat ranking ialah doktor-doktor kita.

Ternyata, ibu kepada Sabariah dalam filem ‘ibu mertuaku’ mempunyai telahan yang tepat. Bahkan selepas rancangannya berjaya, Sabariah dikahwinkan dengan Doktor Asmadi.

Terbukti, di akhir filem si hero, walau diberi peluang kedua melihat semula tetap memilih cara kurang bertamadun untuk menyelesaikan masalah ‘dunia’.

PENGIKTIRAFAN ATAU TAMPARAN?

Tidak dinampakkan dengan jelas persepsi kerjaya sebagai wartawan dalam carta tapi menariknya ada dua kerjaya yang berkaitan bidang ini tersenarai sama.

Pembaca berita dan penulis rencana (itulah kerja hakiki saya di pejabat) berada betul-betul di bawah kerjaya-kerjaya berprofil tinggi seperti guru, profesor, tokoh agama, ahli sains dan hakim.

Adakah ini satu pengiktirafan atau tamparan?

Pada saya, dengan senarai pilihan seperti ini, kita berada di ranking yang agak baik.

Kesemua kerjaya yang mendapat tempat lebih tinggi daripada kita, adalah kerjaya-kerjaya yang memerlukan pengetahuan dan kepakaran spesifik terhadap bidang tugasnya.

Bidang kewartawanan pula, pada saya adalah saru bidang yang agak terbuka buat sesiapa yang punya ‘passion’ terhadapnya.

Ya, tidak semua orang tiba-tiba boleh lompat masuk bidang kedoktoran selepas tonton Grey’s Anatomy tapi jika ada yang rasa nak jadi wartawan lepas tonton Majalah Tiga, peluang itu ada.

Pendek kata, dalam kategori ‘terbuka’, kita di tempat pertama.

PELUANG

Ini peluang baik buat kita.

Peluang untuk mendidik masyarakat masih terbuka. Nukilan-nukilan anda masih ada tempat di hari manusia.

Terpulanglah kepada kita pula untuk mengambil tindakan seterusnya.

Sama ada mahu cari yang berguna untuk mereka baca atau mengangkat kudis dan kusta masyarakat dan buat mereka percaya seolah sudah riada harapan dan kemanusiaan di dunia ini.

Biarlah ia sekadar cerita 5 ayat tentang anak muda bantu pak tua melintas jalan ataupun ubi keledek goreng tersedap yang anda pernah jumpa di jalanan.

Mari korek segala yang indah dan tunjukkan di depan mata pembaca, tamadun ini masih ada harapan.

Sekian.

Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran
Wartawan Awam

Selepas Seminggu

 photo f75a479c-f8df-4749-ab77-beae74d1e931_zpseedd06a6.png

Prestasi kita di ranking Google selepas seminggu.

Berada di muka pertama carian.

Laman wartawanawam.wordpress.com di tempat keenam.

Artikel saya di SekolahPenulisan.com berada di mukasurat sama.

Saya ucapkan berbanyak syukur kepada Tuhan yang Maha Pemurah.

Rakan-rakan, mari kita teruskan perjalanan ini.

 

Lihat.Faham.Beritakan.

Ali Imran

Wartawan Awam

 

Agensi Berita vs Syarikat Berita: Persamaan Dan Perbezaan

image

Selamat Pagi.

Hari ini kita bincang tentang institusi-institusi berkaitan berita yang ada di negara ini, yang juga merupakan gambaran asas terhadap struktur pemberitaan di negara-negara lain di seluruh dunia.

Topik ini dicadangkan oleh guru penulisan saya, saudara Zamri Mohammad.

Sehingga hari ini saya masih disoal orang, “Bernama ada surat khabar?” “Di mana nak baca berita daripada Bernama?” Dan kalau orang yang ada sedikit kefahaman tentang Bernama boleh jadi akan tanya “bila berita ini akan keluar di akhbar?”

Maka saya akan ulanglah jawapan yang bakal anda baca dalam artikel ini, cuma bila jelaskan dalam masa yang pendek ayat-ayatnya mestilah lebih ringkas tetapi padat.

Kita mulakan.

 

PENGENALAN

Kamus dalam talian Merriam Webster mendefinasi fungsi agensi berita dengan cara paling ringkas dan tepat.

 photo 98de1619-dbf6-44e0-9ad6-f3979b99140e_zps5508dc55.png

(Rujukan di http://www.merriam-webster.com/dictionary/news%20agency)

Terjemahan: Organisasi yang mengumpul dan memberikannya berita kepada akhbar, majalah, program-program berita televisyen dan stesen-stesen radio.

Melihat ini, cukup untuk membuat kita faham bahawa surat khabar yang kita baca setiap pagi, berita jam 8 malam yang kita tonton dan hebahan berita di radio yang kita dengar, sumbernya daripada agensi-agensi berita.

Cuba dengar berita di radio pagi ini. Pasti akan disebut ‘Sumber daripada (sebagai contoh) Bernama, Reuters dan Bloomberg)

Bila baca surat khabar, tiba-tiba di hujung artikel atau berita, ada nama agensi-agensi berita. Boleh jadi Bernama, AFP, Reuters, Bloomberg atau lain-lain nama.

Apa pula fungsi syarikat berita?

Mereka juga menjalankan fungsi mencari berita. Tidaklah semua berita dikaut daripada agensi-agensi.

Tapi ada sesetengah berita yang memang akan dirujuk kepada agensi. Akan kita sentuh sebentar lagi.

 

KENALI BERITA DARIPADA AGENSI

Agensi berita tidak punya suratkhabar sendiri. Sekurang-kurangnya, tiada yang saya tahu.

Kebanyakannya menggunakan platform laman sesawang sebagai ‘rak’ mempamer berita yang boleh diambil oleh para pelanggan untuk dimuatkan dalam akhbar/program tv/program radio mereka.

Semua akhbar utama di Malaysia, baik bercetak ataupun dalam talian adalah pelanggan perkhidmatan Bernama.

Cara nak kenal berita dari Bernama, AFP, Reuters dan sebagainya, amat mudah. Lihat sahaja di hujung artikel yang and abaca. Kredit akan diberi kepada sumber seperti contoh dalam gambar-gambar di bawah.

 photo nst28jun13_bernama_zpsbca3e531.jpg
Kredit: http://www.pestech-international.com

Ataupun lihat di mana-mana pada berita, pasti akan ada ditulis, sumber berita itu dari siapa.

 photo 7833c298-a2db-494b-bbdb-d67ace6eed4f_zpsa89d381c.png

 

AGENSI BERITA

Ada dua jenis agensi berita. Pertama, yang menjadi suara rasmi sesebuah negara dan kedua, akibat sistem yang diamalkan di negara tempat ia bertapak, lebih berorientasikan keuntungan.

Kebanyakan agensi berita yang mewakili sesebuah negara tidak menjadikan keuntungan sebagai motif utama. Boleh jadi, ia adalah satu jabatan yang dibentuk oleh sesebuah negara.

‘Cash cow’ untuk agensi berita biasanya tertumpu pada jualan berita dan gambar. Ada juga usaha lain untuk buat duit.

Agensi berita seperti Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama – www.bernama.com ) adalah contoh agensi berita yang mewakili negara. Bernama adalah sebuah badan berkanun, ditubuhkan kerajaan Malaysia melalui Akta Parlimen 1967.

Tapi jika sesuatu berita dikeluarkan Bernama, ia lebih dipercayai dan berita yang dikeluarkannya ada ‘insuran’ daripada kesalahan.

Negara-negara lain yang turut mempunyai agensi berita adalah seperti:

(Senarai agensi berita di Wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_news_agencies )

Kedua, agensi berita yang tidak berasaskan negara.

Contoh mudah yang saya boleh beri ialah AFP (http://www.afp.com/ ) dan Reuters (http://www.reuters.com/ ).

Fungsi mereka tidak jauh berbeza daripada agensi berita yang berasaskan negara cuma mereka tidak semestinya mewakili suara negara asal mereka (dalam kes ini, AFP dari Perancis dan Reuters dari England kerana ia bersifat ‘self-sustained’.

Ia bermotifkan keuntungan melalui penjualan berita, langganan, iklan, dan sebagainya.

Tidak jauh beza dengan syarikat berita tapi sebab berita keluaran mereka digunapakai banyak pihak, maka mereka bertaraf agensi juga.

 

SYARIKAT BERITA

Motif utama sesebuah syarikat berita ialah keuntungan atau menyampaikan sesuatu mesej berdasarkan kepentingan pemilik syarikat.

Mereka turut menjalankan proses mencari berita, tetapi hanya untuk kegunaan syarikat mereka sahaja.

Sebagai contoh, kumpulan The New Straits Times Press yang memiliki akhbar New Straits Times, Berita Harian, dan Harian Metro akan memastikan jualan akhbar-akhbar jenama mereka mendapat jualan yang tinggi untuk syarikat.

Perkara sama dilakukan Kumpulan Utusan yang memiliki Utusan Malaysia, Kosmo! dan Kumpulan Media Karangkraf yang memiliki Sinar Harian.

Ketiga-tiga kumpulan ini bersaing untuk mendapat jualan tertinggi. Pelbagai strategi diguna.

Persaingannya memang gila.

Akhbar-akhbar seperti Harakah, Roket dan 1Suara pula antara contoh penerbitan yang fokusnya untuk menyampai berita mengikut kepentingan pemilik syarikat.

 

KENAPA AGENSI BERITA PENTING UNTUK SYARIKAT BERITA?

Saya jelaskan melalui tiga poin utama

1. ‘Burden of blame’

Dalam sesebuah pemberitaan, perkara yang paling ditakuti ialah bila berlaku kesalahan dalam sesebuah laporan.

Ini boleh menjejaskan reputasi sesebuah syarikat berita. Nak kena siarkan ralat, dan mimpi paling ngeri seseorang editor atau wartawan ialah jika kesalahan berita itu jadi kes mahkamah.

Jadi bila ada berita yang mungkin berisiko untuk disiarkan, mungkin kerana sumber yang tidak jelas atau ada percanggahan pada sumber, berita yang dikeluarkan agensi menjadi sandaran.

Kalau pun ada kesalahan, akhbar yang menyiarnya tidak boleh dipersalahkan. Sebaliknya agensi berita yang mengeluarkan berita asal yang dipertanggung jawabkan.

Sebab itulah, di pihak agensi berita, ada berita yang dikeluarkan lambat. Puas dah berita di tv, radio dan website syarikat berita ulang berita itu tapi kami di agensi masih lagi tidak siarkannya.

Biasanya, ini berlaku bila kami sendiri tidak dapat sahkan kesahihan berita.

Terutama bila ada mengaitkan dengan kematian, memang ada masa, berita di Bernama lambat.

Nak kena pastikan, apa betulkah orang itu mati.

Sebab pernah jadi, media lain semua lapor mati, Bernama cari berita, gali sana-sini tengok-tengok si empunya diri masih bernyawa lagi.

Kadang-kadang, empunya diri itu nazak, dimasukkan ke ICU, ada yang ‘nakal’ sebarkan kata sudah meninggal dunia.

Kes terbaharu, mantan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz pun ada yang sebar konon beliau sudah ‘pergi’.

Bahaya, memang bahaya. Ia akan beri kesan emosi kepada pihak yang terlibat dan sudah tentu mencacatkan imej agensi itu sendiri

2. Akses Sumber

Ada masa, memang hanya beberapa pihak sahaja yang diberi akses kepada berita.

Contoh, waktu ketibaan jenazah korban tragedi MH17, hanya jurugambar Bernama yang dibenar masuk ke kawasan ketibaan jenazah.

Satu lagi, bila belanjawan negara nak dibentang, Bernama dapat teks Menteri Kewangan dahulu. Tapi ia akan dihadkan untuk dilihat hanya oleh pasukan yang terlibat menguruskan berita itu.

Mereka dikuarantin. Masuk dalam bilik tak boleh keluar. Makan minum akan dihantar masuk.

Sambil menteri baca teks, satu per satu berita berkenaan apa yang diumum menteri akan diterbitkan.

3. Penuhi Ruang

Ketahuilah, tidak mudah untuk memenuhkan setiap helai mukasurat dalam akhbar yang anda beli setiap hari.

Sebab itu, berita-berita daripada agensi juga membantu syarikat berita untuk memperbanyak bahan dan memperkaya pengisian tentang sesuatu isu.

Sebagai contoh, walaupun wartawan Berita Harian sudah menulis banyak berita tentang kehilangan pesawat MH370, berita daripada Bernama turut diambil dan dimuatkan dalam akhbar untuk menguatkan lagi berita-berita lain yang dimuatkan dalam isu sama.

 

BUAT PENULIS, APA YANG PENTING?

1. Tembusi akhbar sangat baik untuk bina nama dan sumber kewangan.

2. Tembusi agensi berita, sebagai orang awam, sukar sekali. Ruang yang dibuka amat kecil dan hanya untuk pihak yang dipercayai agensi sahaja.

3. Hari ini, sudah ada cara untuk mula dapatkan nama agensi, sebagai contoh Bernama. Melalui penghantaran gambar dan video ke Facebook Bernama. Sepengetahuan saya, tiada ganjaran wang, tapi kredit akan diberi kepada pemilik gambar melalui fungsi #

4. Ini amat baik untuk dimasukkan dalam profil anda.

 photo d4cf2b2f-af64-4440-9c09-b474756ba456_zps6bc7a351.png

 photo 4158d88d-eaed-4058-87be-4dd8f6b217e1_zps4970aebd.png

 

~ ~ ~

Cukup dahulu setakat ini.

Semoga bermanfaat.

Lihat.Faham.Beritakan.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

Nota:

  1. Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di aliimran.mn@gmail.com.
  2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Nikmati Hidup Ini. Ia Indah.

image

Selamat Pagi,

Sambil ‘pekena’ Nasi Lemak Tanglin yang terkenal, minda saya sentiasa ingat pada anda semua.

Semalam, hari ini dan esok saya turun ke lapangan, temuramah pelbagai pihak untuk artikel berkaitan bisnes dan hal banjir.

Semalam, dari awal pagi hingga lewat petang saya di lapangan. Tiba di rumah, dah letih tinggal nak tidur sahaja. Maaf ya, tiba-tiba senyap.

Dalam perjalanan ke Arkib Negara, saya teringat pada tempat ini, dahulu biasa jadi singgahan waktu kerja di MISC.

image

“LIFE IS GREAT, ENJOY IT TO THE FULLEST!”

Sebagai tukang tulis cerita tentang manusia, terlalu banyak perkara yang melintas di depan mata yang pada saya, layak untuk dijadikan berita.

Cuma sayang, pada mata saya tiada kamera. Kalau ada Google Glass, mahu sahaja saya rakam semua detik manis manusia di dunia ini.

Tadi di Jalan Istana, polis trafik bantu penunggang motorsikal yang motornya rosak.

Bukan setakat bantu tolak motor (sesiapa yang merempit tahulah cara kita tolak motor kawan guna kaki) tapi siap ada ‘patrol car’ jadi pengiringnya.

Indah. Pagi saya sudah jadi lengkap melihat tindakan ihsan sesama manusia.

image

Sampai di sini, ada pula busker yang memang hebat.

Nama kumpulannya ‘Aucustica Buskers’.

Mereka mulakan dengan instrumental, kemudian baru nyanyi lagu-lagu lama.

Ada lagu Jeffrydin. Ada juga Saloma (wanita yang nerkaca mata hitam jadi penyanyi).

Ada juga lagu Inggeris.

Ada juga lagu Cina. Tajuknya ‘Pang You’ (kawan).

Sambil makan nasi lemak sedap. Alunan muzik yang lunak. Teringat pula kisah polis trafik tadi (di sini dekat dengan Bukit Aman).

Pagi ini amat indah.

Baik, saya kena pergi dahulu. Destinasi seterusnya, Arkib Negara Malaysia.

Ali Imran
Wartawan Awam