KREDIBILITI DAN KREDIT GAMBAR

Salam Jumaat.

Saya tak perlu cakap banyak.

Lihat gambar di bawah,

Anda akan faham ceritanya.

 

JoeNajib_MalaysiaKini

Screenshot ini daripada wall Facebook Joe Najib, seseorang yang saya follow di FB.

Tidak pernah kenal secara peribadi dan tidak pula pernah berjumpa.

Cuma saya suka perhati status-status beliau.

Malangnya hari ini gambar daripada album di akaun FB beliau, beliau dakwa sudah diambil tanpa izin untuk dijadikan gambar iringan sebuah artikel.

Paling menarik, gambar itu bukan pun gambar bapa mertuanya, bukan gambar bapanya yang sebenarnya dicari pihak portal ini.

Di akhir, beliau menempelak tahap integriti portal ini.

 

Saya harap, pihak Malaysiakini akan memohon maaf atas kesilapan ini dan semuanya berakhir dengan baik.

 

Sekian.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

 

CHECKLIST UNTUK WARTAWAN – 10 PERKARA UNTUK HADIRI PERHIMPUNAN BERSIH

11800628_10207143266809882_2420593362412104278_n

Perhimpunan Bersih 4.0 akan berlangsung hujung minggu ini.

Saya punya pendapat saya sendiri berkenaan hal ini. Dan di saat saya fikir mahu diam sahaja dan lihat apa yang akan berlaku, saya rasa terpanggil untuk berkongsi beberapa tips buat sesiapa yang akan turun ke jalanan atas apa sahaja tujuan.

Saya yakin, ramai yang akan turun kali ini, di samping mahu meluahkan hasrat dan pendapat yang terbuku di hati, ada juga niat mahu merakamkan detik-detik sepanjang acara berlangsung.

Realitinya, di sebalik usaha berhimpun secara aman, sejarah membuktikan ia tidaklah jadi seaman yang diharapkan. Tak kisahlah apa yang menyebabkan kekacauan, yang penting situasi luar jangka boleh berlaku.

Apa yang paling penting, ramai yang bakal memainkan peranan sebagai ‘Wartawan Awam’ kali ini.

Oleh itu, izinkan saya kongsi 10 perkara yang saya fikir penting sempat saya fikir pagi tadi.

Semoga bermanfaat untuk semua.

– – –

1. KAMERA + SELFIE STICK/MONOPOD

Mudah cakap, saya akan cuba elak daripada bawa DSLR. Pilihan saya setakat ini ialah kamera kompak tahan lasak (kalis air, tahan hentakan).

SportsCam? Saya tak pernah memiliki kamera seperti GoPro, Sj5000 atau Sony FDR series dan belum punya pengetahuan untuk komen tentangnya.

Tapi satu perkara yang saya kurang minat dengan SportsCam adalah, untuk sesetengah model, ia tiada skrin LCD (apatah lagi viewfinder) jadi waktu nak ambil gambar jadi ralat sikit sebab kena lihat pada gajet lain seperti smartphone atau mobile remote control, in which the same feature dah ada dalam model-model baru kamera lasak.
*Mohon komentar yang lebih pakar untuk betulkan jika ada kesilapan fakta

Saya amat menggalakkan anda bawa selfie stick/monopod. Amat berguna untuk ambil gambar dari angle tinggi, sukar dan amat penting waktu mengambil video — kalau harapkan tangan kita sahaja, kemungkinan besar rakaman bergetar/bergegar. Sayang.

Kamera saya? Olympus TG860.

2. BUKU NOTA

Pilih yang ring binding, bukan jenis yang macam buku sekolah.

Jika dapat yang kulit keras, lagi bagus. Ia melindungi buku, sekali gus jadi pelapik sewaktu menulis.

3. PEN

Multi color (yang jenis satu batang ada 4 warna)

Mata 0.7 (kegemaran saya sebab makan ruang kecil waktu menulis di buku nota yang sedia kecil)

Minima 3 batang. Diletak di tempat-tempat berasingan.

4. VOICE RECORDER

Anda boleh gunanya untuk rakam ucapan/percakapan orang lain

Tapi yang lebih penting, anda rakam perjalanan babak-babak perjalanan anda sendiri. Nak tulis di buku nota mungkin tak sempat.

 photo photo183369067903691097_zpspqkqoqlv.jpg

5. TELEFON PINTAR (DAN POWERBANK)

Sengaja saya letak telefon pintar di kedudukan selepas kamera, buku nota, pen dan voice recorder.

Jika anda ada telefon pintar, item 1 hingga 4, semuanya boleh dilakukan menggunakan telefon pintar.

Yang paling penting, ia membolehkan anda buat perkongsian secara terus kepada audien (office HQ, blog, social media, dll) dengan syarat ada liputan. (Kadang-kadang bila dah ramai sangat orang, line jadi sesak, kemudian orang sangka ada pihak yang ‘jam’kan line.

Saya cadang, para pengguna telefon pintar lebihkan mengambil video berbanding still picture. Dengan teknologi apps yang ada, anda boleh rakam, terus edit dan upload it.

TAPI, satu amaran ialah — pengalaman mengguna telefon pintar tak selalunya indah.

Tiga cabaran terbesar pengguna telefon pintar adalah

a. Tiada liputan (dah sebut tadi)
b. Tidak kalis air/hentakan – kalau cuaca hujan, mahupun jika anda dihujani water cannon – jenuh nak jaga telefon (apatah lagi kamera DSLR).
c. Bateri! Ya, bila banyak ambil gambar dan sebagainya, bateri cepat habis. Telefon canggih zaman sekarang pula, banyak yang built-in battery, jadi kita tak boleh nak ganti dengan bateri spare. Kalau ada power bank pun, lambat nak caj.

6. BEG KALIS AIR

Tak perlu nak ulas. Anda faham sendiri keperluannya.

Paling afdhal, guna dry bag terus.

7. SUMBER TENGA DAN PERTOLONGAN CEMAS

Bawa sedikit bekalan makan seperti coklat, roti atau biskut.

Jangan lupa juga, air mineral dalam 500ml

Bawalah beberapa keping plaster dan beberapa biji Panadol ActiveFast, manalah tahu perlu.

8. DOKUMEN DIRI

Jika anda pengamal media – JANGAN LUPA KAD PERAKUAN MEDIA

Buat bukan pengamal media tapi mewakili mana-mana pertubuhan – Bawa kad keahlian anda

Jika anda bukan dari kedua-dua golongan di atas — KAD PENGENALAN wajib ada. (Ye lah, bukan tak pernah jadi ada demo yang pakai baju cantik, nampak ramai tapi semua made in Bangladesh, kan?)

9. KAD ‘IN CASE OF EMERGENCY’

Untuk semua yang hadir, terutamanya ketiga-tiga golongan dalam item (8), saya seru sangat-sangat, tolong sediakan satu kad, tulis sendiri pun tak apa, kalau boleh, laminate ia dan simpan bersama kad pengenalan dan kad perakuan media:

Namanya kad ‘In Case Of Emergency’

Tiru ayat ini jika anda tak ada idea nak buat ayat sendiri:

‘Di waktu kecemasan, mohon hubungi _____(isikan nama)________, no telefon ____(isikan)____. Penama adalah ___(isikan hubungan penama dengan anda)____ saya.’

10. PAKAIAN

Pakailah pakaian yang selesa. Kain cotton atau dry fit pilihan saya. Seluar jeans, kasut sukan.

Jika anda mewakili organisasi berita, ada baiknya jika pakaian anda ada lambang syarikat (Masalahnya ialah — this makes you an easy target jika ada yang nak buat hal, tapi dalam masa yang sama, pihak berkuasa/ orang ramai akan lebih mudah nak bantu anda jika ada sebarang masalah timbul)

Jika anda bawa banyak gajet, jaket jurugambar/ some calls it fisherman’s jacket akan jadi amat berguna.

Bawa sehelai baju gantian. Manalah tahu kalau-kalau dibasahi water cannon, dihujani tear gas, colour bomb, atau yang seangkatan dengannya.

– – –

Nasihat akhir:

The power is in your hand. Dengan segala alatan dan kemudahan yang ada, anda boleh pilih untuk membuat liputan mengikut apa yang anda suka.

Ini bererti, jika anda memilih mencari hal yang buruk-buruk, maka yang buruklah anda dapat.

Jika cari perkara-perkara baik, maka pasti akan berjumpa juga.

Sebelum menerbit sesuatu cerita, fikirlah sedalam-dalamnya. Apa baik buruk tindakan kita itu.

Sekian.

Ali Imran
Wartawan Awam

Nota:

1.Hak Cipta Terpelihara Ali Imran Mohd Noordin. Penggunaan semula bahan-bahan dalam blog ini dengan apa jua cara perlu mendapat kebenaran bertulis penulis yang boleh dihubungi di [email protected]

2. Pengisian dalam blog ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tidak ada kaitan dengan mana-mana ‘school of thought’ atau dengan erti kata lain, ‘mazhab’ penulisan yang diamalkan oleh mana-mana agensi dan syarikat berita. Pun begitu, Penulis dididik oleh Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan ini memungkinkan ada bahan yang ditulis merujuk kepada teknik yang diguna agensi berita rasmi negara Malaysia itu.

Kredit Gambar
– Poster Bersih: FB Froup Bersih 4.0

TIPS KENAL SCREENSHOT BOHONG

Daim_AstroAwani

Saya dihubungi rakan, menanyakan kesahihan screenshot ini.

Terbitan Astro Awani, kononnya.

Tak sampai 5 saat pandang gambar, saya fatwakan pada rakan.

“Sah, berita bohong”

“Ejaan bankrap pun salah, ada hati nak buat fitnah,” sambung saya.

– – –

Saya senaraikan, antara perkara yang suka saya perhatikan bila saya dapat screenshot yang ‘nampak serupa tapi bukan dia’.

a. Nama organisasi – Mungkin ia screenshot yang betul, dari akaun yang ‘betul’ tapi rupanya ia adalah akaun fb rekaan, menggunakan nama betul. Kalau nasib kita baik, dapat kesan salah ejaan pada nama organisasi.

Tapi zaman sekarang ini, penipu makin pandai. Guna ejaan nama sama, DP sama, tapi bukan dia.

b. Ejaan – Pada status yang ditulis, kalau ejaannya salah jaga-jaga. Mungkin si penipu tak sempat nak buat spell check.

c. FoRMAttiNg –  Disertakan contoh formatting yang hampir 100% sah menipu. Mungkin si penipu upah budak sekolah yang hanya tahu tulis ‘aq ske kat ko kowt, cyunk mucuk fucuk’.

d. Kualiti gambar – Biasa kalau menipu ni, editing gambar adalah kantoi kat mana-mana.

e. Periksa semula dengan akaun asal – Jika segala a, b, c, d telah anda perhatikan dan semuanya kelihatan benar dan sohih la khotoq, maka wajarlah anda membuat siasatan semula ke akaun asal atau ke laman asal ‘sumber’ screenshot itu.

Arakian jika tidak berjumpa, dan tidak pula ada permohonan maaf  mahupun orang ramai menyatakan ketidak puashatian kerana status sudah dipadam, maka saya kata, it is safe to conclude that the screenshot is fake.

– – –

Sahabatku sekalian,

Dalam dunia yang penuh pembohongan ini,

Kita tidak ada pilihan lain,

Kecuali untuk belajar ‘self-censorship’.

Sebelum tekan butang ‘share’,

Atau sebelum mula komen caci maki gaya bebas,

Take a moment and ponder.

Take a deep thought on the material you are having in front of your eyes.

Could it be true?

Or could it be too good to be true?
– – –

Dahulu, politik hanya dimainkan dengan cara sebaran ‘hate speech’.

Hari ini, it is the play of ‘creating hatred’.

Be careful.

Don’t fall as victim.
– – –

Ali Imran​
Wartawan Awam

Jawatan Kosong di Bernama – Pegawai Tadbir, Penyelia Kenderaan

[Quoted from Bernama website]

JAWATAN KOSONG

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti di dalam iklan ini.

1. PEGAWAI TADBIR GRED N52

BERNAMA, agensi berita nasional Malaysia dan peneraju dalam perkhidmatan berita dan maklumat mempelawa calon warganegara Malaysia yang layak untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

PEGAWAI TADBIR GRED N52

KELAYAKAN:

  • Terbuka kepada Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan/Negeri dan Badan-badan Berkanun Persekutuan/Negeri/Pihak Berkuasa Tempatan atau sektor swasta;
  • Memiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh Kerajaan
  • Memiliki pengalaman selama sepuluh (10) tahun dalam bidang pengurusan;
  • Kepujian dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia;
  • Mempunyai kemahiran berkomunikasi lisan dan bertulis dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris yang baik.

Calon yang berminat diminta membuat permohonan yang lengkap dengan menyatakan butir-butir peribadi, kelayakan akademik (sila sertakan salinan sijil kelayakan akademik), pengalaman bekerja, gaji yang diterima sekarang serta gaji yang dipohon, nombor telefon yang boleh dihubungi, gambar berukuran pasport dan salinan sijil-sijil yang berkaitan pada atau sebelum 7 Ogos 2015 ke alamat berikut:

Pengurus Sumber Manusia
Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Tingkat 13 Wisma BERNAMA
No, 28 Jalan 1/65A
Off Jalan Tun Razak
50400 KUALA LUMPUR

 

(Hanya calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil temuduga)

2. PENYELIA KENDERAAN

BERNAMA, Agensi Berita Nasional Malaysia dan peneraju dalam perkhidmatan berita dan maklumat mempelawa calon warganegara Malaysia yang layak untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

PENYELIA KENDERAAN

Kelayakan:

  • Berumur tidak kurang dari 40 tahun pada tarikh tutup iklan;
  • Mempunyai kelayakan akademik sekurang-kurangnya pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia;
  • Mempunyai ciri-ciri kepimpinan;
  • Berpengalaman dalam bidang penyeliaan sekurang-kurangnya 3 tahun;
  • Boleh berkomunikasi, membaca dan menulis dalam Bahasa Malaysia dengan baik;
  • Bekas anggota Polis dan Tentera adalah digalakkan memohon.

Calon yang berminat diminta membuat permohonan yang lengkap dengan menyatakan butir-butir peribadi, kelayakan akademik (sila sertakan salinan sijil kelayakan akademik), pengalaman bekerja, gaji yang diterima sekarang serta gaji yang dipohon, nombor telefon yang boleh dihubungi, gambar berukuran pasport dan salinan sijil-sijil yang berkaitan pada atau sebelum 7 Ogos 2015 ke alamat berikut:

Pengurus Sumber Manusia
Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Tingkat 13, Wisma BERNAMA
No. 28 Jalan 1/65A
Off Jalan Tun Razak
50400 KUALA LUMPUR

(Hanya calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil temuduga)

 

Semoga Berjaya!

 

Ali Imran

Wartawan Awam

 

Peluang Kerjaya Di Kumpulan Karangkraf

karangkraf

Atas kekangan ekonomi, banyak syarikat mengurangkan tenaga kerja. Akibatnya ramai yang hilang pekerjaan.

Namun Kumpulan Media Karangkraf sebuah organisasi percetakan, penerbitan akhbar, majalah dan buku secara fizikal dan digital terus berkembang pesat.

Mari cuba peluang anda bersama kami. Mohon sebarkan, kita berbahagi rezeki bersama. InsyaAllah.

* Hantar resume dan pertanyaan ke emel yang tertera pada poster ini.

[Teks di atas saya salin dari status Facebook Puan Sri Diah]

Ini pula input dari saya:

Amaran keras — Kegagalan memahami arahan di atas mungkin menyebabkan anda terlepas peluang ini kerana jika anda hantar maklumat kepada saya, saya TIDAK AKAN meng-redirect ia kepada pasukan Karangkraf.

 

Sekian, selamat berjaya.

 

Ali Imran

Wartawan Awam

Panduan Menjawab Soalan Berkaitan Isu Semasa Buat Para Wartawan

Salam Sejahtera,

Kehidupan sebagai wartawan, tak jauh sama besar tanggung jawabnya berbanding kerjaya-kerjaya besar yang lain seperti doktor, peguam, dan akauntan.

Ini kerana bila ada yang soal kepada kita, “kau wartawan, mesti kau tahu cerita,”

Sebenarnya mereka mengharapkan jawapan daripada kita untuk membolehkan mereka mengambil ‘stand’ atau pendirian berkenaan isu itu.

Inilah peluang kita untuk menyemai benih kebaikan. Peluang untuk menyatakan sesuatu yang sesuai dengan landasan kebenaran.

Saya secara peribadi memilih untuk mengamankan keadaan berbanding mencurah minyak.

Ini kerana, saya tidak terlibat secara langsung berkaitan kes-kes yang dipersoalkan.

Prinsip yang saya pegang adalah berpaksi ayat Quran, surah Al- Isra ayat 36 yang mana Tuhan menegah manusia berbuat sesuatu sekiranya mereka tidak ada pengetahuan mengenai sesuatu hal.

Pengetahuan saya berkenaan sesuatu isu itu juga banyak bergantung kepada bacaan-bacaan berkaitan isu tersebut.

Jadi, info yang saya ada, saya proses dan pakejkan dari angle (sudut pandang) yang berkonotasi positif.

Sudah terlalu banyak keburukan ditanam dalam benak pemikiran warga Malaysia, ini masa untuk jadikan pemikiran mereka fitrah, bersih kembali.

Lagipun,

Sedar atau tidak, dalam kebanyakan kes yang dibangkitkan, ia masih dalam siasatan atau fakta yang tidak jelas.

Jadi kenapa kita pula yang nak lebih sudu daripada kuah?

Nota – Panduan ini juga boleh digunakan untuk sesiapa yang rasa perlu menggunakannya.

Nota 2 – Jawapan yang disenarai, banyak bersifat play safe, dengan harapan tidak lagi menyemarak rasa benci tak bertempat. Yang lebih penting ialah untuk mengajak mereka berfikir.

Kiranya anda yakin benar dengan fakta yang ada dalam benak otak anda, silakanlah teruskan dengan kebenaran anda itu.

Jadi, disenaraikan di bawah, isu dan (cadangan) jawapan. Boleh disesuaikan dengan pengetahuan bersifat fakta dalam otak para wartawan sekalian.

1. 1MDB – Tanah

Satu kerugian besar kepada negara bila tanah milik Tabung Haji di TRX, yang lokasinya hanya beberapa ratus meter daripada ibu pejabat Tabung Haji terlepas ke tangan entiti luar negara.

2. 1MDB – 42 Bilion, Jho Low, Petro Saudi

Betul, ramai yang persoalkan hal ini. Sampai Mahathir pun marah. Betullah, siapa yang tak marah kalau duit hilang? Baru hilang RM 42 pun boleh buat soru miss, inikan pula 42 billion?

Tetapi, di sebalik segala kemarahan,

PAC yang ditugaskan menyiasat hal ini, dianggotai pelbagai pihak termasuk pemimpin parti-parti mewakili kerajaan dan pembangkang telah mengeluarkan kenyataan baru-baru ini bahawa tiada sebarang hal pelik atau sangsi berkaitan hal kewangan syarikat ini.

Kalau kenyataan ini palsu, tertunggu juga Tony Pua dedahkan di mana palsunya.

Tambahan pula,

Ada sesiapa yang pernah baca sendiri laman Sarawak Report, yang dipuja, diangkat dan digelar hero sebagai ‘whistle blower’ isu ini?

3. Duit Masuk Akaun Najib

Boleh jadi ya, boleh jadi tidak. Siasatan sedang berjalan.

Cuba kita fikir sebentar, jika betul terbukti dakwaan itu palsu, apa kita nak buat?

4. Low Yat – Gaduh Kaum

Kebenaran belum diketahui. Ceritanya juga berbolak balik. Mula-mula kata budak Melayu curi, kemudian tak, kemudian IGP kata curi, kemudian peguam OKT dakwa kenyataan IGP tipu.

Sedangkan kenyataan IGP pun dipersoal, siapa laginyang mungkin lebih tahu butiran sebenar hal ini?

Video tersebar di laman sosial, banyaknya yang saya lihat, sudah diedit untuk memberat sebelah.

Geng yang gaduh itu, kita kasihan kerana mereka juga belum tahu apa yang sebenarnya berlaku, tapi sudah membuat tindakan.

5. Mahathir

Hari ini ramai yang tak suka Najib, jadi mereka mengharapkan tempat bergantung. Mahathir ada track record lebih baik buat masa ini berbanding Najib, jadi orang bergantunglah pada dia, sementara ini.

6. Muhyiddin

Ya, beliau juga perlu memastikan survival politiknya. Tapi kalau beliau betul jadi PM, cabarannya teramat besar kerana antara cabaran besarnya adalah perlu mengembalikan keharmonian masyarakat dan kepercayaan rakyat. Dua elemen subjektif yang amat sukar diberi kayu ukur.

7. Gempa Sabah

Kita masih dalam keadaan berjaga-jaga, gempa-gempa susulan kecil belum hilang sepenuhnya.

Malim Gunung dalam proses diserap masuk di bawah agensi kerajaan supaya mereka boleh dapat perks kerajaan juga.

Cuma doa kita, malim gunung di gunung-gunung lain juga dapat perkara sama, kerjaya mereka juga mencabar seperti Kinabalu.

8. Gabungan Harapan Baharu

Negara ini mengamalkan demokrasi, silakanlah berusaha, semoga yang terbaik akan menang.

9. DAP

Dalam perkahwinan yang sah, dah siap janji sehidup semati pun ada orang yang bercerai, inikan pula dalam satu perikatan kerjasama politik. Ya, mungkin sudah sampai masanya.

10. Hukum Hudud

Belum dibentang di Parlimen, dan tak siapa tahu bila ia akan dibentang.

Sehingga ia berlaku, tidak kita ketahui apakah nasibnya RUU ini.

Hukum hudud kejam? Mohon baca dahulu butirannya, boleh download di sini.

11. Islamic State (IS)

Tak kisahlah sama ada ia adalah propaganda Amerika atau benar wujud, yang penting ia memberi bahaya pasti kepada nama baik, kemandirian dan kelestarian agama Islam itu sendiri.

12. Haron Din Sokong Najib?

Beliau hanya bersikap adil. Sesuatu belum terbukti, jangan kita jatuhkan hukum.

13. Air Johor

Dah lama hujan tak turun, memanglah kering.

Doakanlah hujan lebat kembali.

14. Air Selangor

Doanya agar projek Langat 2 dapat memberi hasil yang diharapkan tepat pada jangkamasa yang ditetapkan.

15. (Bonus Track) Hassan Malek dan Ahmad Maslan

Amat sedih dengan beberapa kenyataan oleh mereka yang nampak seperti tidak peka keadaan sebenar rakyat.

Tapi jangan tak tahu, ada juga ‘kenyataan’ mereka yang diada-adakan menggunakan laman sesawang palsu peribadi dan kementerian mereka.

Di waktu terbukti kenyataan itu palsu, sudah tiada gunanya kerana orang ramai sudah percaya.

– – –

Semoga bermanfaat.

Ali Imran
Wartawan Awam

Nota: Artikel ini ditulis sempena Hari Raya, tapi butirannya boleh terpakai hinggalah ada fakta kes yang membuktikan sebaliknya.

ARTIKEL RAYA – Antara Angle Yang Boleh Ditulis

Seminggu lagi sebelum raya.

Saya seru semua yang berminat untuk menulis kepada akhbar atau blog,  mahupun dinding FB sendiri (majalah dah tak boleh, terlalu lewat) untuk fokuskan penulisan anda dalam konten seperti di bawah:

Cara baca: TEMA  – KONTEN
– – – –

1. RAYA – BUDAYA (boleh zoom in kepada budaya tradisi secara umum atau zoom in kepada budaya tempatan seperti negeri, kampung,keluarga)

2. RAYA – BELANJA (dah banyak orang tulis tentang persiapan hari raya, tilis tentang mengurus perbelanjaan selepas raya (TIPS: Penjawat Awam akan sesak wang lepas raya dek selang pemberian gaji hampir 60 hari)

3. RAYA – IBADAH (melawan persepsi raya yang banyak dikaitkan dengan perbuatan maksiat, bagaimana nak terbalikkan ia supaya menjadi ibadah)

4. RAYA – KESELAMATAN (daripada keselamatan rumah, jalan raya sampai keselamatan diri dan keluarga. TIPS – keselamatan anak-anak, ibu bapa banyak yang suka)

5. RAYA – TRIVIA (fakta-fakta menarik tentang hari raya seperti peristiwa besar yang berlaku sewaktu raya, bagaimana hari raya disambut di negara selain Malaysia)

6. RAYA – KEMANUSIAAN (di samping ramai yang gembira, ada yang berduka. Di dalam dan luar negara. Naikkan kisah mereka)

– – – – –

Saya kongsi setakat ini dahulu.

Jika ada yang nak tambah, silakan.

Tapi yang utama, saya harap ada yang ambil topik di atas dan tulis.

Saya nak kena mula fokus penulisan Hari Kemerdekaan.

Sekian.

Ali Imran
Wartawan Awam

Wartawan Sepantas Kilat

Jadi, ramai yang merasakan mereka mahu menjadi wartawan.

Tapi bukannya sebagai wartawan yang betul-betul bekerja dengan rumah penerbitan akhbar atau agensi berita, kebanyakan kita mahu menjadi wartawan ‘dengan cara sendiri’.

Ramai yang mahu menyebar berita tapi tidak mahu dikenali ramai. Buktinya ialah bila melaporkan sesuatu kejadian, mereka memilih untuk menyiarkannya di laman facebook milik peribadi.

Sudah pasti capaian beritanya terhad, melainkan apa yang dilapor betul-betul ‘panas’ dan sensasi.

Tak mengapa, semua orang ada petak mulanya masing-masing. Saya juga sama.

Tapi hari ini saya kongsikan elemen PALING PENTING buat mana-mana individu yang mahu menjadi pelapor masyarakat.

>>>PANTAS. MASA TIDAK MENUNGGU KITA<<<

Inilah yang mula-mula dipupuk kepada kami wartawan Bernama.

Sebagai wartawan di agensi berita, banyak pihak yang menjadikan sumber berita daripada Bernama sebagai sumber utama.

Banyak kali terjadi, syarikat-syarikat berita memilih untuk menyiarkan berita yang dikeluarkan Bernama meskipun mereka sudah hantar wartawan mereka sendiri di lokasi.

Mengapa ini berlaku? Saya tak mampu nak jawab. Anda kena tanya sendiri editor-editor yang terlibat.

Tapi buat kami di Bernama, ini adalah tanggung jawab besar yang kami pikul.

Mengeluarkan berita yang pantas bererti perlunya mendapatkan maklumat dengan pantas, ‘cross check validity’ segera serta menulis berita dengan seberapa segera.

Dengan adanya teknologi yang pelbagai pada hari ini, kerja menjadi lebih mudah, tetapi yang paling digeruni ialah jika berlaku kesilapan fakta dalam penulisan.

Jadi rumusnya sudah perlu diubah sedikit, menjadi

>>> PANTAS DAN TEPAT <<<

Maka inilah yang saya mahu kongsi untuk perkongsian kali ini.

Jadilah pelapor yang mampu menyediakan berita dengan pantas.

Tapi jangan sampai kualiti informasinya terjejas.

Semoga berjaya.

Ali Imran

Wartawan Awam

Bersihkan Imej Polis

image

Kalau ada yang masih ingat, akhir Mac lalu saya ke Sabak Bernam untuk program anjuran Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia.

Tan Sri Musa Hassan, bekas IGP hadir sebagai panel forum berkenaan integriti.

Ini adalah hasilnya.

Saya puas hati dengan artikel ini.

Waktu menulis, saya hanya niatkan agar ia menjadi sesuatu yang boleh mempengaruh barisan kepimpinan PDRM sekarang untuk giat memulih imej badan itu.

Dapatkannya di akhbar Kosmo! hari ini.

Ali Imran
Wartawan Awam

Kerja Kosong di Bernama

Selepas berkali-kali promosi kerja kosong di tempat orang lain, kali ini dapat juga saya promosi kerja kosong di tempat saya kerja – Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA).

Sila perhatikan baik-baik.

1. Ujibakat Peneraju (DJ) di Bernama Radio 24

Tarikh: 11 April 2015 (ESOK!!!)

Tempat: Tingkat 15, Wisma Bernama, Off Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur

Masa: 9 pagi – 6 petang

wpid-img_103224459916965.jpeg

2. Wartawan Kadet (klik)

kerja kosong bernama 2

3. Eksekutif Gaji (klik)

4. Eksekutif Perhubungan Media dan Pengurusan Acara  (klik)

5. Eksekutif Jualan  (klik)

6. Pegawai Khidmat Pelanggan (klik)

 

Semoga berjaya!

 

Ali Imran

Wartawan Awam